16 weeks of pregnancy

Can i eat pineapples at my 16 weeks of pregnancy??would it harm my baby??

22 Các câu trả lời

sebenarnya ia ikut keadaan badan puan sendiri.. ad yg sensitif dan ad yg xde masalah utk makan.. cuba makan sedikit.. jika terasa menyucuk2 perut cuba elakkan.. kalau rasa xde masalah so boleh makan secara sederhana.. sama seperti berpantang.. ad sesetengah badan xboleh makan lobak putih ketika berpantang.. terus sebu dan berangin badan .. ad sesetengah orang makan lobak putih xada masalah.. kuncinya makan sedikit utk cuba.. jika tiada masalah baru makan secara sederhana..

mkn sikit ok la yg dh masak ranum bukan yg muda. bukan pe mkn byk2 takut sakit perut. yg muda plak nnt pedih lidah. sy pun mkn juga nenas waktu mengandung. biasa dh masuk trimester kedua baru mkn. itupun suami bising😅. depends pd org,klu risau jgn mkn dulu. nk play safe tunggu trimester ketiga,sbb time tu baby dh cukup sifat cuma belum cukup bulan utk lahir.

“Pineapple is a safe, healthy choice during pregnancy. Someone might have told you to avoid this fruit because it may cause early miscarriage or bring on labor. However, this is just a myth. There's no scientific evidence to support that pineapple is dangerous during pregnancy.”

3y trước

Banyak ke awak makan ? Tadi saya ada makan jugak sikit. Satu potong dadu tuu. Manis 🤤😅

xtawla..sya dari ank ptama..sya mkn..smpai ketiga..ank ptama dari yg muda sderhana smpai yg msak..alhamdulillah x gugur..stiap mgandung trim ptama mmg mkn nanas..tp ank kdua n ktiga kuantiti x bnyakla..x mcm ank ptama..mmg slalu mkn tupn kuantiti x tkawal..xtawla plak..lain bdan lain kesannya..

Saya awal2 preggy makan nenas hampir setiap hari. X boleh x makan sbb rasa teringin, masa tu x tau tgh preggy. Bila dah wat upt dan scan tahu2 preggy terus mengucap panjang.. mujur la xde ape2 yang blaku., so far pineapple so good to mom., tp jgn la makan byk2

2y trước

Betul. Masa belum tau pregnant, ada satu hari tu makan sayur jelatah yg ada nanas, memang enjoy gila sebab sedap kan 😂

during my 1st trim i love to eat pineapple, it reduces my nausea.. everyday i eat it.. & doc said there is no evidnce pineapple can cause misccariage.. unless u eat 10 pineapples in one time.. + moderation is always the key no matter what u eat..

tiada masalah sebenarnya nak makan nenas asalkan jangan nenas yg masih muda. 1 lagi, kalau nak makan berpada2, jangan berlebih2an. kalau ikut saya, saya elakkan dahulu nenas masa awal2 kandungan. jadi terpulang pada badan2 masing2.

sya dri kehamilan awal smpai la skrg da 16w. mkn nenas setakat ni ok je.. boleh hbis 1 biji lgi..😅😅ikut badan sis.. sbab nanas ni tajam.. so klau sis msh alahan, jgn la mkn dlu.. sbab takut gastrik pla..

Saya makan dalam sedar waktu tu dah trimester pertama, pd saya tak bahaya selagi ambil dalam kuantiti yg tak terlalu banyak. Pada fikiran saya, nenas tu buah dan nutrisi dia pun kita perlukan juga.

Depend atas ketahanan badan masing². Yang pastinya, kalau teringin tu.. mkn la dlm kadar yg berpatutan. Mkn nenas masak tu.. jgn la mkn nenas muda. Sy sepanjang preggy alhamdulillah sesuai mkn apa pun..