Preeklampsia (Pemantauan Tekanan Darah)

hye semua..nk tnya..ada sapa2 brpnglaman berat naik bnyk dri yg sptutnya then kena buat pemantauan BP??sy tkot..ada yg boleh kngsi apa yg perlu lakukan untuk avoid preeklamsia ni..anak 1st after 4 thun #34w5d

2 Các câu trả lời

Kalau family ada darah tgi,, lg kena aware... Biasanya sebelum eklampsia nk jd,, dia dtg simtom2 dulu... Cth tkanan drh tgi 140/90 keatas.. Mkn ubat pon xjalan.. Air kencing ada albumin+++, sakit kepala bdenyut, pedih hulu hti,kaki tgn bengkak, loya penglihatan kabur...... Jd sis kena aware tanda2 tu ja..

Salam... Biasanya klau berat badan naik bpunca dr byk factor... Antaranya kndungan air dlm badan tgi.. Yg akn menyebabkan tekanan drh tinggi, edema dibahagian badan terutama kaki, tgn dan muka.. Sbb tu kena pantau tekanan drh... Kalau tekanan darah normal xperlu risau sgt...