ZINCOFER..

Hye momies.. Semoga smua sihat.. Maaf sya nak tanya.. Sya makan vitamin yg doc bgi ni tpi after 30 m sya akan rasa nk muntah yg teramat.. Tpi sya tiada alahan ubat.. Jadi bagaimana ye? Appointment doc after raya.. Kandungan saya bru 12w 5d.. #ingintahu #bantusharing #seriusnanya

ZINCOFER..
20 Các câu trả lời

try mintak tukar ubat sis kalau xsesuai..sy pun byk kali tukar ubat..tp ubat ni sy xpenah mkn sbb xsilap ubat ni kuat lg antara ubat yg lain2..iberet sy xboleh obimin pun xleh..sy mintak tukar ubat yg mkn sebiji2 tu..last2 kena mkn ubat obimin gak 😅😅 sbb hb sy low..so pg sy akan muntah kalau mkn ubat obimin,jadi sy mkn time mlm 2 jam selepas mkn mlm..😊😊means pkul 8 last makan mlm pkul 10mlm bru mkn ubat obimin..

saya dari 3bln sblum pregnant,mmg saya makan iberet folic,bla check pregnan,saya gtau doc saya mkn iberet folic,doc sruh teruskan ja.klinik kesihatan just pantau kesihatan.hb pon cantik ja.sekrang dh 7bln..doc sruh truskan mkn smpai bersalin.masa pregnan anak sulung dlu,smua vitamin klinik kesihatan saya mkn,lpastu muntah smua balik.

3y trước

untg sis blh telan ubt ni...smga kta smua dbrikn kshtan...

Sy pn xlh nk msuk zincofer ni..awl2 mmg mntah truk tp doc suruh truskn gk mkn..die xd plak tukar vit lain..so sy akn mkn vit ni bile nk tdo..stgah jam bfore nk tdo bru mkn..awl2 mmg nk tdo pn pyh skrg da bleh laa nk trima..takes time..kdg pkse tdo sbb if muntah lg xsdap..huhu

saya pun sama, tukar ubat. second ubat pun still tak ngam dengan badan. last2 saya tukar sendiri beli dekat farmasi. saya skrg makan maltofer + folic asid tu. alhamdulillah okay je.

sy makan zincofer jugak dlu, tp sy tukar iberet skrng. bkn sbb rs nak muntah bila mkn zincofer, tp nk muntah xthn bau 💩 perit sgt. boleh tkr tp pastikan misi/doc tahu ya.

doc bg sy ubat zincofer ni pn x leh telan, mmg nak muntah bau dia melekat kat tekak🤭doc tukar ubat new obimin br boleh telan, smpai skrg sy mkn obimin je.

Saya pun muntah dgn pening lepas makan zincofer ni, stop makan smpai next checkup.. lepas tu nurse tukar ke new obimin baru serasi dgn badan

sy tukar sendiri.sbb mmg muntah kalau mkn zincofer.sy bli iberet kt farmasi baru ok sis.hehe doc pun kata xda masalah

Sy pun takleh makan zincofer. Doc n nurse dah pesan siap2 kalau ade alahan terus tukar. So saya tukar balik ke new obimin.

3y trước

Ha ah. Boleh. Next follow up tu sy bgtau nurse sy dh tukar ke obimin, lepastu dia bg obimin je la. Terus stop zincofer. 4 hari sy cuba zincofer. Mmg muntah teruk.

Hmm sy makan ade la dalam 2 biji je dari stat prgnant 9week tu je dan smpai skrg sy X makan.. Lepas makan je muntah2