Normal ke pengiraan ikut apps ni 7w tp bila scan baru 5w..

Hye ibu² semua..Normal ke pengiraan ikut apps ni 7w tp bila scan baru 5w..1st day period 16jun.. Last year pernah keguguran pd usia kandungan 7w.. Dlu mmg ada spoting.. Tp sekarng masih rasa trauma sbb bila scan, mnggu x sama dgn kiraan yg dpt.. Walaupun xde spoting ke apa, rasa takut tu tetap dtg smpai rasa hari² nk buat upt & smpai nk tidur pun susah sbb fikir hal ni,😭😭 Sy pergi scan utk nk confirmkn berapa usia kandungan utk senang sy buat buku pink.. Bantu saya🥺🥺

13 Các câu trả lời

Jangan risau. Kiraan lari masa awal2 ni takpa. Tak semua orang sama. Saya pun sepatutnya dah 12w tapi sekarang baru 8w plus dah ada heartbeat. Saya pun ada sejarah misc tahun lepas. Kalini lekat tanpa saya fikir nak anak pun. Sbb redha dah. Sekarang pregnancy yg mencabar bg saya. Sebab asyik bleeding je. Tak larat rasa nak telan duphaston. Setiap kali makan, mesti saya loya, jadi tak larat. Effect ubat tu 😩 Setiap kali kena ulang2 scan tiap 2 minggu. Saya tak risau sangat. Santai je sis Awak pun sama ya. Jangan terlalu memikirkan. Follow the flow je. Kalau takda apa2 spotting/bleeding, awak santai. If ada, cepat2 pegi pac. Jgn tanya2 sini or tunggu.

Saya pun ada sejarah keguguran..2 kali.. kali ni dia punya kiraan dgn usia sbenar scan tu jauh betul beza..3 minggu..spttnya skrg dah masuk 12..tp scan usia bby baru 9w.. tp dr bgitau, itu normal.. sbb masa subur setiap perempuan itu berbeza.. sbb selagi darah haid xkeluar, selagi tu persenyawaan boleh berlaku..jd kebarangkalian, persenyawaan tu berlaku sedikit lewat dari tempoh subur kebiasaan wanita..risau tu mmg mainan dlm minda kita kan..kalau boleh tiap hari rasa nk scan..tgok apa khabar si kecik dlm tu

2mo trước

kan.. moga2 kandungan kali ni bby sihat2 ja..first kandungn haritu bleeding, yg akhirnya mmbawa keguguran n terpksa cuci, sbb dia xnk keluar sendiri.. yg kedua, baru 4 minggu, dh bleeding, rupanya cyst dh pecah dan darah memenuhi rahim..operate..dan akhirnya membawa kepada keguguran..yg ni dia keluar sendiri.. moga yg ketiga ni ada rezeki..

Saya plak klu ikutkan dh masuk 9 minggu tp scan bru 6 minggu…Kerap bleeding…Check first doc tulis tro missed misscarried repeat scan 2 minggu tepat2 2 minggu bleeding lagi check dh ada nampak janin dgn jantung baby result tkr ke treated miscarriage..masih menunggu masa nak bukak buku pink & repeat scan lagi 2 minggu tgok result mcm mana..Alaham pun boleh tahan teruk

rata2 kita sini cam sama masalh . sy pun ada sejarah keguguran 5/2/2024 and first last period sy 14/6 skg bila scan last week d apps 6w1d tapi bila di scan umur kandungan 6w5d. kemungkinan sbb kita ada sejarah keguguran kali kan. btw ibu2 please kita tetap tenang jangan cepat susah hati k. semoga kandungan kita sihat2 sehingga ke hari kelahiran nnt 😍

Sy pon ada sej misscrge..bila pregnt kli ke2 kiraan week sy lari dlm seminggu lbih cmtu..trauma jgk tp yg sec ni xde sebarang spotting mcm yg first..Alhmdulillah dh selamat berslin bln june..insha Allah jga je kndgn tu, kalau ada spotting blh rujuk dgn Dr..bila dh nmpk hbeat n janin blh dh buka buku pink

2mo trước

ye ke sis.. tq sis menjawab.. rasa takut tu buat sy fikir bkn² selalu.. apapun tahniah sis utk kelahiran permata hati♥♥

Saya pun sama sis.Kalau ikut kiraan haid 11mnggu, tapi ikut scan 8mnggu. 1bulan lmbat haid sya cek 1line sja dlu bnyk pregnant test sya pkai. Nak msuk 2bln haid tak dtg sya try lgi 2line. Bila cek just kantung jer dlu, cek kli ke 2 baru ada heartbeat dia.

sama sis . sy last day period 15 jun .. if ikut tarikh period tu patutnya 7w tp g scan baru 5w. Kantung pun belum nampak .. sy susah hati , first pregnancy takde pengalaman .. nasib baik jumpa posting sis sekurangnya ada seangkatan ..

1mo trước

Sama macam sy puan. Kiraan ikut last period supposedly dh 10w, tp bila pergi scan doc ckp baru 8w. Doc ckp normal mungkin waktu ovulation tu berbeza. Semoga dipermudahkan untuk puan ye 😊.

Saya masa first pregnancy pun macam tu. Hari hari risau dan nangis. Alhamdulillah lepas repeat scan after 2 weeks tu, baru nampak size yg sebenar. Insya Allah saya rasa should be normal if takde spotting. Banyak banyak kan berdoa ye. Hugss

sama macam saya...ikut apps 7w lebih dah tp bila scan and jumpa Dr swasta, Dr ckp usia kandungan baru 5w lebih..so Dr ckp normal sbb waktu subur tak sama setiap org...plus period saya kdg2 x regular semenjak kawin...tapi risau la jugak...

sy pn bgitu.. ikut apps da7w tp scan d klinik swasta ckp bru 4w6d.. doc ckp.. klu ikut LMP mmg 7w.. tp kita tak tahu bila masa telur tu senyawa.. mngkin awal.. mngkin lmbt.. jd tak perlu risau.. jga dri..