MASALAH HB LOW

Hye ibu2 semua, dari ibu2 ada tips tak untuk naik kan hb,agak penat tiap2 2 minggu ke klinik🥲 saya tak makan ubat hb yng dokter bagi, jadi ibu2 ada tak ape pengambilan yng boleh diambil untuk naikkan hb?

34 Các câu trả lời

Hb saya selalu rendah dari awal pregnant lg.. paling tinggi pon 8.9 .Saya ada thalesmia ..ada x sesiapa yg sama keadaan dgn saya? please bg tips.. 😢

Saya tak serasi dengan ubat dari kk, jadi saya beli dkt klinik swasta ubat maltofer fol. alhamdulillah HB sentiasa cantik. Sedap pulak tu. Kunyah2 je

kalau ubt kat klinik x serasi, g farmasi beli obimin atau obimin pluz.. hb kena cantik kalau xnk ada masalh bila bersalin nti..

2y trước

mcm sy ckp obimin pluz ni vitamin dia tggi sikit plus ada omega, sesuailh for hb low atau bukan.. mcm new obimin ni bagus juga jenama sama cuma dos vitamin tu berbeza sikit 😊

blh cuba jus mamariam ..bcaan slalu ats 12..sgt bgus utk ibu hmil...awk blh search jus mamariam dlm fb utk byk lg info ..sy sndri pn mnum🥰

2y trước

xpsti plk sy..klau ad intagram.blh cri dlm tu..sbb dia antara jus memang sgt2 viral dri dlu..nurse sndri pn ad yg mnum...klau xblh mnum awl kndungn.blh cuba nti trimester kdua..bby lahir cntik brsih,brslin pn snang..dlm jus tu ad myk klapa dara,kurma ajwa..buah delima ,asid folic.ad lg tp sy lupa dh ap lg kndungn dlm tu.tp smua yg brkhasiat..dlu sy ikhtiar hamil.sy cuba jus ni jgk.alhamdulillah xhbs spruh btol sy dh brjaya asbab jus ni..sy dgn suami skli mnum msa ikhtiar dlu...

Sy mkn ubat doktor bgi naik sikit je. Tapi klau sy minum milo hb naik smpai 13 🤭 ikut badan org juga tu. Try n error je

sis kena mnum ubat yg doktor bgi…sy hb naik sbb ubat yg doktor bagi je sy x pena skip mnum dgn hari2 mkn sayur

2y trước

owh ptutla ksian sis..klo mcm tu sis kena rajin mkn sayur bayam hati ayam kerang mkn mkanan yg tinggi zat besi sayur jgn tinggal sis mkn hari2 ye

MKN bayam, bendi, sawi or kangkung sis. Klu buah Sy suggest buah avokado, jambu batu, dan buah kiwi.

makan buah naga merah dan jambu batu, kalau sy serasi dengan iberet. naik la juge dr 8.9 now dh 11.9

Sy dh try 3ubat. tp yg boleh telan cuma iberet. pastu ari2 mkn jambu batu. Dr 11 naik 12.7

2y trước

jgn mnum caffeine...coklat jarakkan 2jam. nk cepat serap beli vit c yg 250mg

cuba minum susu maaez , hb sy naik lepas minum susu maaez dan sy dan stop mkn zincofer..