Emosi + burn out

hye assalam . just nk luahkan perasaan..sjk ade bby sy jd pemarah & hilang sabar dngn suami. sy time cuti penat sngat masak layan anak kemas rumah . bkn suami xtolong cuma mate sy sakit bile tngok anak dah tido dye pon sama tido . ada masa nk main2 hp. sdngkan kje rumah masih bnyak yg boleh dbuat. kalau dah jaga ank itu jela 1 . lain xboleh . xboleh multitask. kite nk mkn terkejar². mndi pon cincaii . sdngkan suami duduk dlm bilik air selama2 tidak . nk tido siang hari pon boleh xde sape kacaw . sdngkan sy nk tido siang hari pon susah sbb risau kalau ank trjaga xde spe perasan . boleh kluar suka hati sbb ape ade isteri dkt rumah jaga anak . sdngkan kite nk kluar pon kdng2 xsmpaii hati nk tnggalkan ank . kalau buat ape2 mesti kene suruh baru nk buat . sy bosan kjp² ckp bnde yg sama. suruh itu suruh ini . serius sy fedup . kadang² sy rse mcm xbersyukur bila merungut mcm nie tp sy penat menahan perasaan . bukan anak yg buat sy stress tp kerenah suami yg buat sy tertekan . alhamdulillah baik jgak ada anak . sekurang² dye jd penguat semangat sy

2 Các câu trả lời

hmm sy faham tu. sy pun baru merasa ada baby lps bertahun tggu. bila ada baby ni mmg fokus kat baby je. diri sendiri byk terabai. tambah pulak kita kerja. mana nak masak, nak urus baby and rumah. skrg sy buat mana yg wajib je. paling penting masak je la sbb baby dah start makan kan. ada masa sy pun burn out sbb suami kerja balik lewat, cuti pun sehari je seminggu so waktu cuti dia mmg byk tidur atau melepet je. bagi sy kita kena terus terang. ada masa mood sy baik, sy mtk dia tolong baik2. ada masa sy penat mmg sy bebel or naik angin. selagi dia tak buat mmg sy biar je kerja tu terbiar sbb sy penat. pastu sekali sekala minta la me time. tak salah pun nak luang masa utk diri sendiri. sy doakan suami puan sedar pengorbanan puan lahirkan anak utk dia yaa 🥹

Berkomunikasi. Luahkan dekat husband apa yg awk rasa. Mcm awk citer dekat sini. Kdg tu ada lelaki rasa awk ok je selagi awk tak ckp pape. Jgn biasakn isteri je buat semua dan belajar semua benda. Lg2 first mum. Besarkn anak sama2, suami pn kena belajar. Kerja rumh pn, tkde label gender pn semua tu. Kena face to face, cakap trus terang.