selesema

Hye.. Ape rawatan terbaik kalau selesema semasa mengandung? Saya stress hidung sumbat.. Mata berair.. Terkak perit.. Macam nk muntah...

1 Trả lời

Setakat pregnant ni sy pun pernah kena selsema. Masa mula2 nk kena selsema tu bila hidung dah start berhingus atau tersumbat, jgn biar lama. Terus hembuskan bagi kosong dalam hidung tu. Alhamdulillah tak melarat la. Biasanya melarat ni bile sy tak hembus hingus tu keluar, biar je kt situ. Tp bila dh selsema teruk atau nk elak semakin teruk, saya bancuh dengan air suam lemon sebiji utk sejug kecil + 2-3biji garam kasar + madu. Garam tu ada fungsi dia utk kurangkan pembiakan bakteria terutama kat kwsn tekak tu. Biasa lepas minum air, tekak tak perit dah. Cuma kena kerapkan la. & Selalu kumur dgn air garam. InsyaAllah 2-3 hari dh baik dah.

5y trước

Alhamdulillah.. Tqvm sis.. Saya nak cuba... =)