UBAT MALTOFER

Hy semua saya nak tanya Maltofer bagus ke untuk ibu mengandung....ada yang makan ubat maltofer ke?#ingintahu

10 Các câu trả lời

Kalau awal prgnant, makan asid folic cukup dah. Tapi kalau dah buka buku nurse bagi iron tablet coklat tu, dgn 3 serangkai dia, makan tu okey je kdg x tahan bau vit B tu. Macam saya, hb okey je,13.9 tapi masuk dalam 15w drop sikit je jdi 12.8 gitu, so tukar zincofer, zincofer saya x boleh makan, muntah2 bdn lembik, tekak sakit lps muntah, so mintak tukar maltofer. Alhamdullilah okey je, mantain 12 je hb nya, lagi pun ubat tu sedap, tak de dah muntah2 lembik badan, Hari tu saya beli sndiri sbb KK x de stok utk maltofer. Tapi last week saya checkup 7 bulan, sya try minta, sbb nurse yg jaga saya dia kata KK dah ada stok, trus dapat doc bagi. Hehe, rezeki. Ubat tambah darah mana skli pun, elakkan minuman bercaffien, makan dgn air sunquick kosong, untuk pnyerapan yang tinggi. Banyakkan buah mcm jambu batu, buah oren ke. Insyallah HB okey

maltofer tu seangakatan dgn ubat iron yg lain mcm zincofer, new obimin, obimin pluz, iberet, ferrous fumarate. antara ubat iron paling sedap dn senang dimakan ada maltofer sbb xperlu rasa susah nak telan or pape just hisap je rasa coklat. kalau mcm zincofer kebanyakan mommy xboleh nak makan. ada yg mkn muntah balik ada. jadi pening2 ada. mcm sy masa awal buka buku utk 2nd baby mmg doctor provide maltofer. tp sbb hb sy selalu low jadi doctor tukar ferrous fumarate. zincofer dgn obimin pon sy pernah je mkn masa 1st baby. kalau zincofer sy xberapa suka. bau ubat dia kuat sgt. dn susah nak telan. ubat besaq😂

2y trước

mcm sy haritu xde mkn asid folid dh. doctor ckp cukup mkn maltofer je. lepas tukar ubat kepada ferrous fumarate tu ja sy kena mkn dgn asid folid dn vit c. sbb ubt ferrous tu cuma ubat iron ja. xde combine yg lain☺️

saya makan dari awal pregnant, skrg dh 3rd trimester. kotak pertama saya dpt dari klinik swasta masa awal awal scan utk comfirmkan pregnancy. seterusnya saya beli sendiri, sebab dpt zincofer dari kk tapi tak boleh telan 😅 byk side effects. alhamdulillah hb pun cantik between 12-14. dlm masa yg sama ambk real foods juga utk bantu naikkan hb jambu batu, orange navel dll. klu nk makan maltofer beli yg ada tulis maltofer fol jadinya tak perlu makan folid acid dh

maltofer,iberet,obimin,ferrous fumarate ,zincofer ni antara ubat zat besi yng selau ibu hamil dpt... tapi maltofer ni sdp sbb ada perisa coklat🤣..sepanjng sy preggy sy makan ubat ferrous fumarate 1 biji... hujung 34w ke atas doc tambah 2 biji... slps bersalin hospital bagi zincofer..mmng betul la..bau zincoferr ya tuhann.... bila telan tu..ada bau sejenis sangkut dkt tekak🤣.. tpi okay..ubat pun tinggal bbrp biji je🤣..

Bagus dari segi rasa. Rasa mcm coklat. Maltofer ada 2 jenis, 1 hanya iron, lagi satu iron ngan folic acid. Tapi beli sendiri, mahal. Zincofer sy loya lepas makan tapi confirm ada folic acid. Paling best dapat free dari KK. Obimin tak tau, tak cuba.

Sama macam acid folid je. Saya bukak buku tak boleh telan acid folid. Tukar obimin dengan zincofer pun tak boleh telan. Last last beli maltofer dekat luar. Boleh la buat hisap hisap. HB pun naik okay je

Bagus lah , kalo x bagus takkan lah doc nak bagi😂 cuma depends dekat penerimaan tekak individu.

bgus sis .. sy makan maltofer waltu pregnant dulu ... tak buat rasa muak dan mual .. rasa sedap

sy makan sbb HB low. Alhamdulillah ngam ..HB dr 9.7 naik 11. 2 bulan makan iberet x jln.

7mo trước

Brpa biji sis mkn maltofer

Ada saya mkn ..