Babybump Dan Morning Sickness

Hy to all mommies n mommy to be 😍 sy mommy to be n this is my frist baby . i pregnant 4-5 weeks . tp lngsung xde morning sickness . just rse pening je xde mual or muntah . n babybump pn still xnampak lagi . i nktnya mommies yg prnh preggy bfore this , is it normal ap yg sy lalui tuu ? #bantujawab #ingintahu

21 Các câu trả lời

Awakkk. 4-5 weeks tu awal lagi tau. Saya start morning sickness masa 6w. Awal awal tahu tu happy jugak macam awak. Konon lah sebab takde alahan. Tapi masuk je pertengahan 6w tu terus kena hyperemesis (not normal morning sickness) Saya akan muntah setiap 20 minit sekali. Keluar masuk hospital untuk drip. Berat badan mendadak turun sampai tinggal 37kg sahaja. Setiap kali appointment, tak sah kalau tangan kiri tak masuk air tangan kanan masuk iron. Jadi kalau sekarang awak takde morning sickness awak enjoy je dulu. Kalau boleh jangan mintak. Takut nanti bila dapat tak terbawak. Saya dari 6w sampai lah sekarang dah 34w pun awak. Still lagi muntah muntah teruk yang amat. Saya teringin nak makan macam biasa macam orang lain. Tapi tak dapat. But saya bersyukur je sebab baby membesar dengan sihat. Buat 5D siap ada chubby cheeks. Taktahu dari mana dia dapat 😂 And 4-5 weeks tu baby besar bijik selasih je. Memang takde bump. 16w ke atas nanti baru naik bump tu.

normal. 1. baby bump memang xkan nampak lagi dlm 4-5 weeks ni. after 1st trimester akan nampak sikit². but it depends on our own body. ada nampak awal, ada y lambat show up. 2. ada org lucky mmg tiada morning sickness from early till last trimester. but some people akan alami morning sickness bila dah 6weeks above, maksudnya 4-5 weeks ni u xde alahan but get ready utk minggu² seterusnya ok.

usually morng sickness akn start 6w ke ats. sy jnis yg morning sickness truk tp stiap kali pregnant mmg dia follow d fact sbijik2 wicis 6w ke atas baru dia mai. baby bump tu biasanya 3m onward baru nmpk. stakat 4-5week tu baru nk develop kantung. janin blum jd sis. by 8-12week baru nk smpurna kjadian. chill je folo d flow

saya alahan start 7wk manja2 gitu.. pastu 8wk makin ketara.. muntah, xtahan bau... pastu 9wk ~ 16wk dah macam kain buruk, makan muntah, minum muntah, bau muntah, xda tenaga, kebuluran, angin, pedih ulu hati, suhu badan naik, sesak nafas, air liur jd banyak... seksa... baby bump start 5bulan kot baru nmpk..

sy xde alahan muntah2 dri awal trimester smpai skrg 9bln. cuma mual2 je if makan yg tak kena dgn tekak. satu lgi hjung2 ni xleh telan apa2 pil mmg akan muntah sdangkan sbelum ni ok je. baby bump 6bulan bru timbul sikit. biasa anak 1st perut tk nmpak sgt. setiap org badan lain2 dan experience pun tak sama

Awal lagi utk cakap takde morning sickness sis. Sy dulu 1st trimester tak ada morning sickness tiba2 start trimester 2 teruk ya morning sickness. Sampai la trimester 3 nk hujung2 bersalin baru stop morning sickness. 4-5 weeks mmg takkan nampak baby bump. Sabar ya nnt akan besar

normal..sbb msih kecik..msa ni klu scan pn mgkin nmpk kantung saja..morning sickness tu bgantung pd org..ada yg ada morning sickness ada xda mrning sickness lgpn kndungan msh baru xrasa lg..sy stat 7week smpai la msk 5bln morning sickness truk..baby bump sya 6 bln bru nmpk...

4-5weeks tu kecik sesangat sis. sekecik bijik selasih mmg xkn nmpk baby bump. tggu la nnt dh masuk 5bulan keatas time tu terserlah la baby bump bulat besar tu. morning sickness xsemua yg akan alami. jgn dmintak nnt xlarat 🤣🤣.

1mo trước

Ye saya pon baru masuk 19weeks and baru je nmpk baby bump. Dah habis morning sickness 2bulan. 🤮🤮🤮

Saya masuk 6 weeks start x lalu makan.. Kemudian bermulalah episod muntah sampai berdoa supaya makanan duduk lama kt perut sbb lapar sangat. lapar tapi semua yg makan semua keluar balik. Hyeperem muntah sampai masuk labour room muntah..

Saya pun 4-5 weeks, dah dua kali scan yang kedua kaliny ni baru nmpk kantong je tu pun kecil lagi😅, doc sruh dtg 2 minggu lagi untuk scan ... start tau preg ni xmngidam apa apa , semua makanan boleh telan + kuat tidur🤣