seluk lepas jahit

Hospital gov mmg lepas brsalin dan jahit kene seluk balik ke? Sbb baca pnglamn org ramai je mcm kene seluk lps jahit. Seram pula rasa.

30 Các câu trả lời

Ye awak.. Seluk lepas bersalin.. Tiga kali die seluk.. Pertama lepas die jahit.. Die seluk.. Kedua masa kat ward.. Ketiga hari nak balik die seluk dlu.. Bontot pun die seluk dan suruh kemut 🤣 tak sakit pun.. Saye banyak. Jahit sampai ke bontot.. Koyak banyak.. Tak sakit tgk doc yg seluk 🤣🤣 kalau die jenis lembut.. Ok la.. Yg die seluk lepas jahit tu die siap korek lagi tgk ade x darah beku lagi.. Kalau ade die korek dalam skit.. Bg sy xsakit la.. Sakit pun sikit je.. Xde la sampai nak nangis..sakit lagi nak branak 🤣🤣 btw sy bru dua bulan bersalin.. Trauma masih ade sbb koyak sampai bontot..

5mo trước

Sis bila duduk or bangun rasa sakit tak dkt bahagian punggung? Sbb saya koyak sampai punggung jugak, risau bila duduk or bangun rasa sakit. Pastu berapa lama luka tu rasa tak sakit dah ye? Mcm mana sis buang air besar, after bersalin terus boleh buang air besar ke?

Memang itu procedure selepas bersalin dan pada ibu2 yg kena jahit. Sy baru bersalin anak kedua 28.12 haritu. Lepas nurse jahit koyakkan pada bahagian perinium tu, doktor pulak datang utk seluk. Sy terus tanya lepas jahit kenapa kena seluk. Doktor tu bagitau utk pastikan tak ada darah beku tertinggal dalam perut selepas bersalin. Sekali je dia seluk. Lepas dah ditolak masuk wad. Tak de kena seluk lagi. Tapi ngeri jugak la rasa sakit tu sebab dah kena jahit kena seluk pulak😌

5y trước

Mak aihh.. tgn tu xkne ke tmpt jhit tu.. sbb lps jhit kn rasa bise skit

Yup betul. Masa sy tu, lps nurse jahit dia seluk sbb nk check ada darah beku ke tidak lg kt dlm tu. Lepas tu b4 naik wad, ada doktor akn dtg seluk lg utk tujuan yg sama sblm release naik wad. Sblm keluar wad ada doktor akn seluk lg utk make sure tiada masalah kt bahagian jahit and lubang buang air besar tu ok. Kalo doktor x check x blh keluar wad. Mmg seram sbb sakit 😅😅😅

5y trước

Depend dgn doktor and nurse yg seluk tu. Sbb masa dkt labour room, nurse dgn doktor tu seluk sakit. Tak tahu nk describe mcm mne sakit tu.. Tp mmg sakit la. Dkt wad rasa trauma pulak nk kena seluk lg, tp doktor tu seluk x sakit. Dia masuk 1 jari dulu, lepas tu 2 jari. Doktor tu buat pelan2, dia bgtahu time nk masuk jari tu.

Ye sis .. seluk bnyinya mcm mnakutkn tp pnglaman sy xlaa mnyakitkn sbb doc ni bkn d seluk semua tngan d msukkn nya pastu doc pun akn buat pelan2 bkn nya skli d rodoknya 😅 dy nk cek jlan utk make sure xde drah beku , klau okey baru doc bg balik ...

5y trước

Alhamdllh klo.xsakit.. pestime nk merasa gov ni..

Baru2 bersalin, lepas beranak dah siap semua.dtg nurse & doc pelatih.dia suru pegang kat perut dlu klu ada keras²(darah beku kot) kena seluk keluarkan.3x beranak, 2x sebelum tu x kena pun.ke 3 tu kena.hehe.so,x semestinya kena seluk pun

5y trước

Yeka.. ok cmtu.. sbb 1st time ni.. xlama dh nk branak..

Bukan stakat seluk kat vagina kat dubur pun die masuk jari..doktor just tanya sakit ke tak tu je sbb detail kenapa procedure tu x pasti sbb xtanya pun yg penting konfiden la jugak sbb x rasa sakit sgt maknanye jahitan ok n lain2 xde masalah

5y trước

Hahahaha dubur tu..alahaii

Saya baru salin 3.1..lpas jaa bby kluar..5 6 kali saya kna seluk..saya tnya misi n dr knp seluk bnyak kali..misi cakap nak tngok tkot ada darah ketul tertngal kat dlm rahim..lpas 5 6 kali kna seluk..baru misi jhit..

5y trước

Lps bslin dia xtrus jhit ke sis?? Sy bc pon riso ni.. ank ketige bru nk try gov.. due ujung buln ni..hrp.dpmudhkn lah.. sbb lps jhitkn rasa bise² skit. Tu tkot klo kne seluk..alahaii..

Ye mil sy ckp mmng kena sbb dye nk tgok tkot ad drah beku ke apa bnda mcmtu klau tk check bole bwak kematian kwn mkcik sy mninggal after brsalin 2 bln sbb ad drah beku kt dlm

Biar betul..naik risau pulak..akk 6 org semua swasta..masa nk balik tu doc just tengok jer..cuci luka n tlg sapu ubat..pastu dh blh balik..x de masalah pun sampai skrg..

5y trước

Sblom² ni swsta gak..pestime nk ke gov.. tu bc kne seluk lps jhit tu..

Mmg kena seluk doktor nk pasti kan jahitan tk terbuka blk....biasa dh klau seluk...bersalin mmg mcm tu.... Allah permudahkan urusan kita

5y trước

Biasa jer....tk rsa sakit pun...sikit jer