hmm

Hmm..umur anak saya sekarang dah 1 bulan lebih, klau anak saya nangis je mesti mak kata "beri makan la, dulu masa kau kecik umur sebulan mak dah bagi kau makan tau, takde nye benda burok jdi, dh 6 dah anak mak ni membesar bdan sebb mak beri mkn semasa korang adik beradik umur 1 bulan, montel je besar je bdn, tak mudah lapar" Hmm, saya ckp la kat mak "haritu sya tengok dalam fb ada satu kes yang mak mertua dia bagi makan cucu dia umur 25 hri lagi, kalau cucu dia melalak, mesti dia asyik bising kat menantu dia dan cakap bagi makan, org dulu dulu okay je bagi mkn, lapar tu..sampai satu tahap masa mak baby tu letih dan tertidu x sedar dunia, bngun bngun je tgok ank d bawa mertua nya smbil mertua nya ckp, ni molek je dh mkn, tu la mak dh ckp kasi mkn kau tknk.. Last2 baby tu meninggl tak sempat dan tak puas lagi nk merasa hidup d dnia ni Pastu kan mak saya ckp "itu 25 hari memang tak patt pun bgi mkn, dulu korg smua umur 1 bln dh mkn " Saya ckp la "mak ni asyik2suruh kasi dia makan, tak sbr2 ke tggu dia besar sikit bru bri makan, saya rela berkorban untuk beli susu dia 4 5 paket tau sbb dia kuat menyusu, tu je makanan yg dia dpt mkn, usus baby ni kecik tau, okey kalau mak nk sngt dia mkn, mak bagi la tapi saya taknk tnggung apa2 jdi kat cucu mak, saya nk mak je tnggung". So apa pendapat korang, bagi ke tak bagi?

28 Các câu trả lời

Jgn bg ye sis..bahaya....mmg mak2 kita suka ckp mcm tu...sbb mmg dorg jaga kita dlu cmtu pon....kcik2 da sumbat bg mkn...tp kita xtau dlu dah brapa ramai bby yg meninggal sbb tu sbb dlu xde statistik mcm skrg ni. Mintak mak sabar lg 5bln...nati dah blh mkn mak sumbat la bg dia mkn

Don’t give any solid or anything else apart from milk for baby. Formula milk also depend, follow as per recommended age. Sorry if I sound rude but if I were you I’d tell my mum, kalau nk kasi makan atau experiment, pergi lahirlah anak sendiri lagi. My kid, my rule.

4y trước

Yea true ..hmm..ssh la nk ckp mak sya ni mcm mana

Jangan bagi makan sehingga umur baby cukup 6 bulan . Betul puan kata baby perut kecik boleh terima susu sahaja. Bila umur dh masuk 6 bulan, baby juga masih lg perlukan susu , bukan makan utk kenyang. 6 bulan tu ajar dia deria rasa sahaja. Supaya lama2 baby terima utk makan.

Jangan bagi. Please ikut ckp doktor. Mak saya pon mcm tu. Asik nk suruh bagi air masak je n asik ckp susu badan saya kurang sbb tu baby nangis. Saya keraskn hati diam je x ikutkan bila mak ckp mcm tu. Sbb mmg bende x betul buat apa nk ikut.

Tak perlu. Bayi 6 bulan kebawah susu ibu atau formula sahaja. Air masak pun takboleh!! Tolong faham yang bayi ni perut dia kecil je. Dan usus pun masih belum boleh digest makanan selain drpd air. Bayi ni menangis bukan sebab lapar sahaja.

Bgi dia susu shja.. Bia mak awk bsing nnti Lama2 letih dia xde laa suruh awk bgi mkn.. Anak ngis ni PUn Kdg2 ad sbb lain.. Bkn sbb susu mybe kembng perut, xselsa.. Biasa lah bdk xreti nk ckp.. Bersabar bnyak2 ya puan..

Usus anak kecil lagi Biasa klu anak asyik nagis je Cube dpt kn bantuan cth dr ustaz utk dpt kn penawar Takut ada gangguan Kdg2 ada anak yg sawan tangis org tua2 ckp smp 3 bulan lps dr tu ilang sudah nangis

Jgn bagi pls.. Kalau baby sakit ke ape nanti, kita jugak yg susah. Baby hanya boleh susu je sampai 6bulan. Then baru boleh makan. Tu pun kna start dgn puri dulu.

Jgn bg mkn bru 1 bln usu tu pon kck lg..bhye kalu tersumbat bg susu yg boleh mngenyangkn bby..lau bby x cukup susu ibu bg susu formula yg boleh knyng kn bby..

4y trước

Tulah sya dh ckp bahaya sbb usus masih kecil..mseh jjgak mak sya bedegil

Jangan bagi makan sampai umur dia 6 bulan. Kalau beri makan before baby 6 bulan boleh menyebabkan masalah usus dan paling teruk boleh membawa maut.