Assalamualaikum. Ank sy da hampir 2 tahun. Cmne nk hentikan tabiat hisap jari? Da byk cara cuba.

11 Các câu trả lời

Cuba kaler kn jari yg dia suka hisap tu waktu dia tdo dgn warna yg edible /inai. Atau letak asam jawa bila dia nk dkt bgun dh. Nnt dia bgun ckp tgk jari tu selalu sgt hisap dah buruk/rosak, klu dia try hisap mst masam2 😂 tp umur 2 tahun biasa dh pandai kn, nnt dia suruh basuh dia hisap balik. Cuma klu inai tahan hari2 jd lama nk “sembuh” jari dia tu. Sekadar cadangan 🤣

Waalaikumsalam. Bila dah ada tabiat sampai 2 tahun makan masa sedikit nak hilang sebab anak buah saya suka hisap jari dari kecil then berlarutan sampai dah sekolah rendah. Cuba tarik perhatian dia untuk berhenti tabiat tersebut. Kena try and error moga dipermudah ya mommy

wsalam... anak sye pun same hisap jari... umor dah 11 tahun... lg dia tegah, lg dia buat... smpi dah bebuih mulut sye ckp... masih sama jgk... 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️x tau nak buat mcm mne lg...

anak sy dh 2 thn lebih pun msih hisap jari, tu signal dy nk tdo atau pun nk susu.. dy xhsap puting bhong tu tpi tu la jri jdi pnganti

2y trước

Tapi tu la.. Da dkt nk msuk 2 thn, xde tnda2 pon nk lepas jari tu..

sama la sis oiiii...anak saya pun dah 2 tahun ...macam2 cara dah buat ...buh akaq seruntun dah buh inai dah...sama je...🤦🤦

2y trước

Itu la.. Itu yg nanye kat dlm ni kot ada yg lebih berpengalaman handle..

Kalau makcik saya mmg OKU isap Jari , mungkin normal boleh ubah lg kena selalu tegur

Maaf mummy saya tak ada pengalaman tentang ni. Tapi mybe org lain boleh bantu mummy

dlu adik saya pun mcm tu.. lg2 ble nak tdo.. tp lme2 memg dye akan stop sendri..

mungkin cuba tahan and biarkan dia nangis

cuba tarik perhatian