folic acid

Hiii. Sekarang saya dah nak masuk 7w. betul ke dos folic acid yang saya makan nie sbb kalau saya buat survey, banyak yang tulis 400mcg. yang saya makan nie tulis 5mg. suami saya beli nie kt farmasi je. anyone pls help. tq in advance #firstbaby #1stimemom #PleaseAnswer

folic acid
13 Các câu trả lời

400mcg memang minimum untuk daily intake. Tapi kalau dah confirm pregnant, takde masalah ambil lebih masa 1st trimester untuk pembentukan janin yang elok. Nanti dah buka buku pink, klinik akan bagi vitamin lain jugak yg ada sekali dgn folic acid bersesuaian dengan awak

Boleh sis untuk awal kehamilan mmg ambik acid folid yg mcm ni, saya pon makan brand hovid jgk. Then baby dah besar doktor bagi ubat vitamin lain, lpastu sis dah boleh stop dah makan acid folid yg ni👍🏻

Tak silap doktor ada cakap tak kisah pape brand janji folic acid kena makan jgn skip. Sy mkn yg appeton sbb hovid ni tak sesuai dgn saya. Bila makan muka penuh naik jerawat kecik2

Saya dapat dari klinik kesihatan pun folic acid 5mg. 400mcg atau 0.4mg adalah minimum untuk diambil.

5 mg bersamaan dgn 5000mcg..bmakna 400mcg brsamaan dgn 0.4mg..ksimpulan nya 5mg bsar

utk 3 bln prtma folid acid ape2 jnis bole mkn. kcuali ade nasihat drpd doc.

sy checkup hospital swsta pon dpt folic acid jenis ini.. skrg dh 12week..

bole, takde masalah sis, sy amik yg ni juga sepanjang pregnant =)

Boleh je makan yang ni sis, nak mkn yg iberet pun okay jgk 😊

Yaa saya makan yg ni dari awal pregnant sampai skrg 11week .