Tips hilangkan mual

Hii saya baru 6 minggu. Tapi loya nya ya Allah.. ada tips tak nak bg hilang loya / mual ni.. saya kalau blh 24/7 nak sedut air sunquick sbb mual sgtt tak tahan. Sampai rasa nak muntah sbb jemu asyik sedut air yg sama. Atau memang kena tahan je? Dah makan bermacam benda masam tapi tak tahan lama.. bila rasa dia dh hilang kt tekak, dtg blk mual tu. bila asyik consume lagi rasa nak muntah.. perut pun rasa mcm berangin.. tolongg siapa2 ada experience yg sama tak?? #firstbaby #firstmom #bantusharing #ingintahu

2 Các câu trả lời

Hai sy mcm sis. 6week teruk mual. First pregnant. Sy bnyk xboleh mkn. Bau nasi gelegak pun boleh muntah. Bau bwang tumis pun xboleh. Sy bnyk try n error mknn. Yg sy perasan tiapkali sy terlambat makan mual makin teruk n menjadi2. Jd sis amalkan makan sikit tp kerap. Try mana yg sis boleh makan. Amik yg plain2. Mcm sup. So lepas try n error sy boleh makan sup2. Pagi2 sy akan buat nestum sbb xnak perut masuk angin. Lps dua jam sy makan soto nasi sbg breakfast. Then setiap 2-3 jam sy mkn. Bnyk makan buah. Sbb sy xboleh makan nasi n ayam. Sy dpat tips juga dr grup ni makan biskut kering utk hilangkan loya. Sy pun dh stockup semua makanan side2 supaya xlapar n xmasuk angin. Sbb kalau masuk angin nnt mual n loya lgi teruk.. semoga dipermudahkan. Be strong mummy 💪🏻💪🏻

2y trước

same la sis.masih mual mual.pening

Sya itu hari layan buah-buahan seperti Tembikai anggur Apple dan lain” mangga asam je sya tidak layan 😅 syukurlah sekrang 21 minggu DR pun tanya kalau masi munta”loya sya cakap dah hilang

2y trước

Tulaa buah oren tu kalau blh setiap masa nak makann.. sehari saya makan 2 bijikk 😂 kirenye loya mual ni akan kite hadap berapa lama? The whole pregnancy ke?? 😭😭