PETUA TURUN KUNING

Hii mommies! Ada petua untuk turunkan kuning baby dengan cepat tak 😩 sy dah try air lemon + air badak dan mandi air inai

12 Các câu trả lời

sy mandikan ank sy pakai daun kucai (blender pastu tapis) kadang sy rebus daun inai+daun sirih buat mandi baby. susu sy bagi setiap sejam sekali kalau penat sy bagi 2jam sekali. time bay sy kuning sy mmng tak bedung sbb taknak dia panas,pastu nurse pesan pusat dia pastikan bersihkan betul ii jgn sampai bernanah kalau bernanah tu pon blh jadi punca kuning naik. alhamdullilah umur ank sy 10hari dh bebas kuning setiap kali checkup mesti drop banyak kuning dia drpd 8.2 terus drop 7.1 pastu checkup lagi turun 6.0 pastu last hari tuuu checkup dah turun 4.1 lega hati niii

10mo trước

pastu buat sementara waktu nii jgn mkn lada hitam,halia,kunyit. sy skip skjp alhamdullilah menjadi sgt cpt turun kuning. kuning baby dh hilang baru blh makan blk ok

Puan kena jaga pemakanan. Mcm saya seminggu menyusukan anak hanya makan nasi putih dan ikan bilis. Tak berani makan apa apa sbb kdg2 makanan pun berpunca dripada kuning. Saya anak tiga tiga buat mcm ni allhamdullilah 4hari je dh turun. Kerap susukan baby 1-2jam paksa je baby minum supaya dia kerap berak. Itu petua saya if takde susu badan boleh susukan baby pakai susu formula untuk stopkan kuning dulu. Then boleh je sambung semula bf untuk banyakkan susu.

10mo trước

Untung puan boleh makan semua tu, saya takleh :(

Keep on breastfeed baby. Tapi kita ikhtiar juga cara lain. Mcm saya haritu, baby lahir mmg takda kuning. Cuma dlm seminggu checkup KK tu kuning ada tapi tak tinggi alhamdulillah. Saya ikhtiar guna akar Bakawali mcm dlm gambar ni. Potong akar dia sapu dkt tapak kaki baby setiap kali lepas mandi. Alhamdulillah anak saya serasi, kuning makin turun ☺️

10mo trước

Haah. Betul sis. Kita ikut petua tapi takpayah bgtau nurse. Utk anak sendiri kan ☺️

Hi, nak turunkan bilirubin hanya dengan penyusuan. Jadi jaga lah jadual susu sebaik mungkin. Kerapkan penyusuan baby 1jam-2jam. Boleh set alarm juga supaya tak terlepas jadual susu. Boleh juga sewa lampu Fototerapi untuk membantu penurunan bilirubin dengan lebih cepat. Be strong 💪

10mo trước

sy setuju dgn pendpt puan ni

susukan sahaja puan. puan makan cukup nutrisi elok2 setiap hari pastu wajib 24jam tu setiap jam menyusu,siang &malam ya..kalau tak larat pun 2jam sekali. jangan skip, jgn biar anak tidur je terus. fokus susu badan je usaha susu elok²,takyah campur fm pun

10mo trước

if ada duit @ ada kemudahan puan sewa lampu biru@ hantar masuk wad swasta utk lampu biru

Susu kerap je. Kuning akan keluar melalui najis dan air kencing. Baby banyak tidur, kejutkan sahaja untuk menyusu. Kuning memang akan buat mereka mengantuk. Lagi dibiar, lagi menaik Kuning

bagi anggur hitam sis..titik kan 2,3titik pada mulut dia 2jam sekali.. kalau rmh sis ada pancaran matahari lg bagus jemur baby dari jam8 am smpai10am.. sy anakk empat² saya buat mcm ni

10mo trước

bagi makanan selain susu? jemur matahari yg sekarang ni duduk bwh teduh pun org tua peluh lencun walaupun pagi,?2jam? seriously petua? nak anak pergi cepat ke apa ni

Try cari pokok dukung anak... Anak sy dri kuning 12.1 turun jd 6.3 but berperingkt... Rebus n mandikan dengn daun tu

kalau puan ada bajet boleh try bg susu s26 ramai yang bg susu ni dpt turunkan kuning bby

Nk hilangkan kuning baby kena kerap membuang. Ibu kena kerap susukan baby.