ada x ibu2 kt sni mcm sy hb rendah dr awal kndngn smpi skrg.. mcm2 da try pemakann da ubh ..

hb x naik..msh rendh

14 Các câu trả lời

Hye sis Saya 2x pregnant 2x tu jugak ada masalah hb low… Masa 1st pregnant sampai kena warded… Masa 2nd pregnant hampir2 jugak tapi saya mintak doktor bagi peluang untuk ikhtiar sendiri bagi hb naik… Boleh kata apa segala petua semua saya buat, paru lembu, jambu batu, jus kurma delima, kacang2, bayam, ubat2 untuk naik hb di farmasi pon saya beli… semua tu ada membantu tapi naik la sikit2… dapat la jugak elak masuk wad… ada doktor ni bagi petua banykkan minum air masak… alhamdulillah naik jugak atas2 urat… lepas bersalin back to normal ja hb tuu… Atas badan masing2 jugak…

12mo trước

Apa saya buat bila hari nak check up, bangun pagi tu saya start minum air masak banyak2 sampai la lepas nurse ambik darah untuk check hb tuu… pastu mood kena happy… Bila minum air banyak ni paham2 la kan asyik ke toilet… tapi tu ja cara yang berkesan… sis boleh try… insyaAllah

sama laa saya , dri awal bkk buku smpai 36w ni hb low je . cek iron dlm drh tggi dan terlebih dri range sptutnya tp hb low . makan iberet terpaksa stop sbb doc takut terlebih iron dlm drh effect lain pulak , terpaksa doc turunkan iron dose rendah . skrg makan 4 serangkai tu. isnin ni cekup takthu mcmne hb . kes sy ni smpaikan doc tu tye doc lain .. mcmne .iron tggi tp hb low . sy pun tak pasti knp . sy jaga makan apa smua . ttp taknk naik .

12mo trước

sama sis...sy pn kndungn dlm drh smua tinggi over..hb je yg rendh..sedeyy

sama sis....sy Dari awl bukak buku sampai ke 17w hb xnaik2...kena dtg kk 2 mggu skli..rasanya dah mcm2 makan utk naikkan hb..kafein sy tggal terus...igtkan smlm appointment hb dah naik rupanya turun lg...smlm kena amik drah utk check kenapa hb xnaik...2 mggu lg jumpa doktr utk Thu result... harap2 xde pe2 yg merisaukan..

12mo trước

sama sis... pnt da asyik ambik darah 2 minggu sekali

Macam saya sis, tiap minggu ulang alik klinik and hospital untuk tambah ubat. Tapi still tak naiknaik jugak, paling tinggi hb saya 7. Walaupun dh makan ubat, tambah drip ubat untuk tambah hb. Lpas2 beranak, hb saya normal semula 12 😃

Da try mkn jambu batu sis? Sy ni Alhamdulillah mmg sejenis hantu jambu, kalau kedai akk jambu tu bkk mmg stiap hari la mkn. So far ok je sy.. cuba la sis. Kerang pn bagus jgk utk hb low. Sume mknan fevret sy jd senang nk mkn 😅

12mo trước

Cuba la mkn stiap hari jambu batu. Hb sy 13.5

sy turun, dn naik🤣 dri 11.4 , -11.2 -10.8 -8.4 then after drop under 10, sy hentikan 100% kaffein walaupn skali (kopi, teh,nescafe) , dan sy amalkn mnum kicaii , sunquick tnpa gula . next app, HB 12.2 😁😁😁.

Ble amal kn mkn ikan bilis, hati ayam sis goreng klau ble semnggu 2/3 kli mkn tpi kuantiti yg sederhana sja dan klau p klinik pgi2 tu sis mkn dlu ikan bilis tu sikit 😀. Sya 2 org anak amal kn ni sja sis hb ok

sama sy..awal² buka buku 11 lepastu turun main line 10 sahaja..kdg² rasa malas nk p next cek up..now dah 32 week esok cek up 2pm rasa seriau pasal HB ni..kena dtg 2 minggu skli ermmm

sy hb low dri awal prgncy..since last month sy amalkn blackmores ni..hb sy ada naik lh jga..mknan ttap kne mkn yg utk naikkn hb🤭🤭xblh nk hrapkn jga ubt ubtan ye

saya makan ubat obimin . alhamdulillah hb cantik sepanjang pregnant . pernah sekali low time raya . lupa na makan ubat 2minggu 🤣 .