nad..

Hb sy rendah 9.9hb..ubat mkn tapi x naik2?

21 Các câu trả lời

Apa yang saya tahu, iron tablet tu untuk tambah darah. Nurse maklumkan untuk penyerapan lebih baik makan iron tablet bersama jus. Elak minum teh, milo, kopi, horlicks sepanjang tempoh kita makan iron tablet tu. Sebab akan menghalang penyerapan ubat. Selain itu makan juga sayuran hijau (bayam), jambu batu, kerang, ikan bilis. Bukan lah wajib makan setiap hari makanan ni, tapi makanan-makanan ni juga membantu tambah darah. Kurma dan jus delima juga jangan di lupa. Ini apa yang saya praktikan. Alhamdulillah HB ok.. Kata nya semakin besar usia kandungan kita, semakin darah kita kurang sebab dah kongsi dengan baby. Jadi ni la langkah-langkah untuk stabilkan kandungan darah kita. Sekadar perkongsian.. ☺️

5y trước

jus yg di beli dlm kotak tu boleh ke, sbb saya ni bekerja hehe tkt pula tak ada masa .

Ce try minum jus mamaraim, sy Dr awal hamil then skrg sudah 18minggu Tak pernah makn pil tambah darah Dr kk, sbb mak dgn along sy ckp BBY cpt besar, pastu kalau sy mkn pil tu, pencernaan pembuangan Ada masalah, so sy tak makn pil tu, then sy rajin Makin daging, dn bln lepas Hb sy tetiba turun 10.8 so husband terus beli kn jus MAMARIAM and alhmdulilah arini check up Hb 11.11 ce lah awk try😉

5y trước

Pagi 2sudu seblum breakfast dn 2sudu sblum dinner , bnyk kn minum air tau

try tembikai,kcg kuda,kurma,sayur hijau ..hntikan kopi n tea..gntikan horlicks..sy hb mmg naik trun tp sejak amalkn tembikai n sayur hijau alhamdulillah naik..sy lg la ubat lgsg xleh mkn sbb iron ferritin tgi..

Mybe ubat xssuai dgn sis? Sy hb first 9.2 pastu sminggu lbih naik g 10.7 trus. Dlm sminggu lebih tu mkn pun x ikut pemakann seimbang, mkn ape je yg nak mkn. Huhu.. alhamdulillah bkesan ubat kat sy..

1st check up sy.. Hb 14.. Pstu misi tanya lawa bacaan hb.. Ade mkn ape.. Sy ckpla sy byk mkn buah sbb asyik loya je, xd selera mkn.. Hihi.. Ni 2nd check up hrp2 hb maintain @ naik lg lah..

Try makan jambu batu dgn tembikai byk2 saya makan dua buah ni naik dari 10.6 ke 14.7: kalau pil saya makan new obimin jer. Bykkan makan sayur pucuk paku jugklah insha Allah leh naik ❤️

5y trước

Boleh kee mkn obimin sekali dgn zincofer?

Mkn ubat bersama jus lebih baik puan. Hari tu hb sy berjaya naik dr 10 kpd 11. Selain tu bnyk kan mkn buah fresh n sayur hijau juga.

Mkn buah jambu batu..insya allah naik...sama la kita hb low..tpi anis sbb pmbwa thalassemia..dlm pmantauan nurse n doc ja

Ubt mkn dgn air oren. Mkn buah jambu btu cpt naik. Buah delima/pati delima , ikn gorg , syur bym ,

Sama la kita sis. Makan ubat tak naik2. Tiap kali check up nurse mesti suruh refer doc