Macam² fikir dlm otak .

Hayy momyy² .morning . Ada x mommy sini yg menjelang tunggu hari nak bersalin , tp dlm fikiran tu macam² yg di pikir . Takutt mati la.. takut x kuatttt bersalin masa meneran la.. takut hadap kontraksi la... Macammm² la..😂😂😂

1 Trả lời

biasa tu sis. sy dari awal lg fikir benda² mcm ni walaupun dah anak masa tu dah 2. ada pengalaman bersalin normal sebelum ni pun tetap masih juga fikir benda² ni semua. tapi percayalah sis,ni ikut pengalaman sy sendiri bersalin 3 anak. bila sampai masa nak bersalin,contraction kuat,tiada benda lain difikirkan selain nak cepat² keluarkan baby dlm kandungan. sakit contraction tu buat fikiran sy jd tertumpu pd 1 benda saja. sakit,sakit dan sakit sangat². sbb tu bila perineum digunting,VE dan kena pasang tiub kencing,sy tak rasa sakit sbb contraction lebih berganda sakitnya. sy terfikir nak minta czer kalau lama lg nak bersalin sbb tak tahan sakit. tp Alhamdulillah proses bersalin tak lama sgt. yg paling penting skrg sis banyak² berdoa semoga proses bersalin dipermudahkan. hujung² trimester tu rajin² belajar cara meneran,boleh tengok ytube. belajar teknik pernafasan yg betul sbb penting dlm LR nanti. 1 yang pasti,bila baby dah keluar,hilang semua sakit tu sekejap.

12mo trước

kalau dapat bersalin normal memang bonus utk ibu². senang nak bergerak walaupun lenguh² badan,susukan anak dan biasanya 2 minggu jahitan sembuh. sy 3 anak semua bersalin normal. tp sis jgn risau,kalau Dr dah arahkan czer,itu jalan terbaik utk ibu dan anak dlm kandungan. ahli keluarga sy ada juga beberapa org yg kena czer,tp kurang sebulan dah ok asalkan penjagaan kawasan luka dan pemakanan okey. sy pun dulu risau andainya kena czer,mcm mana nak jaga 2 org anak lg dirumah. tp bila dah dlm LR,hilang dah rasa takut. kalaulah masa tu Dr arahkan czer,mungkin cepat² sy sign sbb tak tahan sakit🤣🤣