Susu badan drop

Haritu baby sy kuning. Jadinye sy banyak bg susu formula.. tp sy selang seli jugak dgn bf cumanya lagi byk susu fm. Skrg kuning dh habis, sy nk mula balik bagi bf. Tp sy rse susu badan sy dh berkurang. Tadi sy pam sikit sgt susu yg keluar. Padahal sebelum ni kalau pam ada lah jugak hasilnye.. Apa yg sy perlu buat utk banyakkan balik susu badan sy? Mengurut ke?

5 Các câu trả lời

boleh je klo sis nak buat urutan utk lancarkan susu badan (urutan oksitosin). selain tu sis boleh: 1. kerapkan df bby. 2. jaga feeding time. df setiap 2 jam sekali atau ikut demand bby. 3. banyakkan minum air masak. 4. makan makanan berkhasiat. lebihkan sayur2an & buah2an. 5. setiap kali lepas bf, marmet utk kosongkan breast. 6. jaga emosi & jadual pam susu sis. 7. follow fb group support penyusuan ibu; happy breastfeeding malaysia. p/s: normal klo kuantiti susu tu sedikit di awal kelahiran bby, selepas sesi penyusuan bby & ketika emosi kita tidak stabil/stress/tgh period etc. yg penting sis jangan give up & compare jumlah susu kita dengan org lain ok. sy doakan breastfeeding journey sis berjalan lancar. aamiin yra

suakan tetek kat baby. skin to skin. bila kita pam susu, amount yang keluar tak sama dengan amount yg baby hisap. kena check size corong sesuai tak dengan size nipple. baby saya pun 3 minggu pertama banyak minum fm sebab dia kena admit ward, saya directfeed waktu melawat je. alhamdulillah sekarang anak selalu nak bf. nak tidur wajib cari tetek ibu dulu tak kira siang malam.

urut lancarkan susu. ade rase bengkak x? ke rasa penuh ke? mkn byk. minum air byk. mcm sye selalu rasa mcm susu mula drop, sye bancuh epsom salt. buat rendam kn breast dlm tu. kekdg bukan sbb xde susu tapi sumbat dkt nipple. boleh minum horlicks. mkn kurma.

kerap bagi baby myusu , sejam dua jam je bagi. nnt try follow instagram noorfazila bt abdul rahman ,byk dia share bab pyusuan ,susu drop pun ada.

kerap minum air suam