saja nak meluah…

harini saya pergi melawat rumh MIL… masih lagi dlm pantang (13hari) bawa baby sekali… baru saya faham perasaan seorng mommy bila orang lain dukung ii cium ii baby kita tanpa consent kita… saya bukan apa… baby baru 13 hari antibody dia sgtlah lemah… bila tgk kakk ipar dukung ii dia… MIL cium ii dia… renyuk hati saya… risau kalau baby saya jatuh sakit… bila baby saya nangis saya nak comfort dia tpi tgk ii kakk ipar saya tgh dukung dia… saya baru menghilang kejp… cept betul dia ambik baby saya dan dukung… benda ni common sense n kene respect… maybe diorng ingt dgn buat mcmtuh diorng seakan menolong saya dn saya boleh berehat tapi tak… saya bukan tknk mereka tolong tapi biarlah baby tuh bersama saya sahaja mereka bolh tolng sediakan susu dan sebagainya…

4 Các câu trả lời

entahlah, maybe salah dari sis sendiri juga. kalau nak protect baby better duk rumah sampai habis pantang. kalau duk rumah takde la orang nak cium baby kita. kalau pergi rumah ahli keluarga memang tak dapat dinafikan mesti ada yang nak cium peluk bby kita. kita pun boleh expect benda tu mesti berlaku. mother in law kalau nampak cucu baru lahir, mesti nak pegang peluk , mustahil dia tgk saja. semua org happy tgk bby. tak salah pun diorang nak tenangkan baby tgh menangis. memang niat nak tlg sis la tu. sis kena berfikiran terbuka sikit la, anggap la dia nak tlg sis. kalau taknak orang sentuh anak kita, memang kena duk rumah je sebab kalau keluar mesti ada yang nak pegang. unless sis berani nak tegur diorang jangan pegang cium anak sis.

kalau rasa xnk org peluk cium anak, jgn bwk pi memne. duduk rumah je sis. org kekdg mmg suka peluk cium bby nak2 lagi ahli keluarga sendiri. and jenis x kira bby cpt berjangkit penyakit ke x. so bila duduk rumah je anak xde sape nk peluk cium. tapi yg sebenarnya sbb die ipar dan in law je kan? kalau kakak and mak sendiri die xde pon isu hal comfort baby ape semua ni. next time xyah pegi memne. duduk je rumah kalau xnk org pgg2 bby kite ni. mcm sye xnk org pgg ank, sye duduk je rumah. sbb tau bile dh keluar jumpa keluarga x kira lah keluarga sendiri ke in law ke sedara mara ke mmg org akn nak pgg peluk cium org baru.

betul komen org lain. taknak org sentuh baby kita, kita duduk dendiam kt rumah. sy ni lepas bersalin 2 hari terus balik rumah MIL pantang sana, mak pak mentua peluk cium baby no hal. baby sy pun takda sakit demam ke apa. kuning pun tak sampai seminggu dah turun. mmg la baby lain2 & tak sama tp jgn ingat org lain semua berkuman berkudis. tidak la pulak rasanya lepas pegang tanah, keluar toilet dok cium baby kita kan? org raikan kita, gembira dgn kelahiran anak kita. kena bersyukur. nanti kalau mentua tak kisah, buat taktau, dlm pantang kena kemas rumah org kena masak sendiri, masa tu meroyan lain pulak.

2y trước

nnti mula la post mentua x syg cucu lh, x nk amek tau hal cucu lh, plih kasih lh ape lh 😂

Kannn, masa sy mmg dh redha je, nak tegur kang ckp kedekut la, asalkan diorang bersih semua. Ada 1 time makcik sy selsema dia cium anak sy, anak sy selsema terus diorang x berani dh. Tp alhamdulillah anak sy sihat je sampai sekarang. Lepas cium ke pape mmg sy cepat2 lap haha. Ada tu mmg x berani nk cium, bersyukur sangat kalau jumpa jenis tu.

2y trước

Itulah… masalhnya kalau dukung sekjp ii tkpe ni sentiasa dukung smpai nangis budk tuh nk tidur pun tk senang… tk thulah kang tegur kang ckp kita ni menantu apa pulak… pasrah sgt ii sekrngni