bila baby start makan?

harini anak saya checkup 5 bulan. tapi baru 4m28d.. nurse takde pesan apa2 lagi untuk nany makan. tapi bila jumpa doktor untuk check eczema anak, doktor cakap dah boleh start bagi makan nasi etc.. tak perlu tunggu genap 6 bulan.. betul ke macam tu? ada ibu² yang berpengalaman yang pernah bagi anak makan seawal macam ni?#seriusnanya #firstmom #ingintahu

3 Các câu trả lời

Maaf tanya. Doktor tu doktor pakar kanak-kanak atau doktor pakar kulit? Kalau doktor pakar kanak-kanak yang bagi kebenaran, boleh bagi makan. Tapi kalau awak nak tunggu sampai 6 bulan pun boleh. Itu yang sebaiknya.

9mo trước

tak sure laa doktor tu kepakarannya bahagian apa.. sebab doktor kk kan.. check untuk semua.. ibu mengandung, kanak², n baby.. postnatal n family planning pun doktor yang sama.. means ada beberapa doktor tapi semua check semua bahagian.. jadi saya tak tau doktor tu apa kepakarannya.. bila dia cakap dah boleh makan 4 bulan lebih tu, terkejut juga 😅

check eczema dgn dktr kk atau dktr swasta ya? maaf xde pnglmn, sy ikut guideline 6 bulan...walaupun ank ada interest nk mkn masa dia 5 bulan.

9mo trước

better safe than sorry, bg masa 6 bulan saja sis. sbb statement tekstur mkn " jgn hancur sgt.." tu buat ragu2 pula sbb 1st meal bby pun mmg tekstur halus.

kawan saya anak dia pun masuk 5bulan dokter dia da suggest bagi makan..