ASYIK SCAN JA TAKPE KE ?

Hari tu saya dah scan masa 6w.. alhamdulilah dah nampak kantung tapi belum nampak janin lagi.. kalau skrang 8w saya nak scan lagi boleh ke ? Agak2 dah nampak janin ke ya ? Saya ni selagi tak nampak janin selagi tula duk risau..

12 Các câu trả lời

Tak perlu risau sgt. Yg penting jaga diri n pemakanan n jgn buat aktiviti berat n terlalu lasak..Elakkan juga terlalu penat. Kalau rasa sakit perut sgt n ada spotting walaupun setitik tu tanda tak normal. Perlu segera ke klinik atau hospital terdekat untuk cek supaya tiada apa berlaku pada baby ya.

Haa saya pun tertanya-tanya juga sebab ramai orang cakap 'eh takyah lah scan selalu, tak elok'. So, saya jadi terpikir pulak tak boleh ke kalau kita scan sebulan sekali? Sebab saya scan sebulan sekali la orang duk cakap macam tu. 🤔

2y trước

Aah sis. Yang tak elok ct scan atau mri. Sebab ada radiasi. Kalau scan biasa tu ultrasound jee takde apa punn so tak perlu risauu 😉

takde apa okay jee… Saya dah 6 bulan, rasanya dah scan 15x rasanya 🤣 ke lebih entah lah. setiap kali rasa nak scan saya pi je scan… harini pun baru lepas scan saja2 sebab rindu nak tgok baby ☺️

10week ssuai utk scan sis ... akan nmpk semua nnti .. 8week mcm baru sgt .. scan kerap sgt tak bgus utk baby .. sblm nie sy suka minta scan jgk . doc kata tak bagus utk baby ...

2y trước

sy pernah Tanya doctor dia kata dulu dia hari2 scan. ok je. xd masalah. yg x ok kalau x-ray. tp x tau la mcm mn

boleh je puan. nak nak kita excited kan, bila nampak heartbeat dia lagi rasa nak nangis sebak. 8-10weeks boleh la scan lagi. 7weeks kecik lagi.

Boleh je sis takde masalah. Saya awal2 pregnant dari 6w sampai 14w setiap 2 minggu scan. Yang tak ok nya duit jee asek keluar 😆

2y trước

8w saya scan dah nampak heartbeat sis. Hehe. 6w yang kecik sangat lagi

Tak apa, tak ada efek pun, 66kali scan baru ada efek itu pun tak ketara. Nak scan tiap minggu pun tak apa, yg efeknya pada duit je 🤣

Takde masalah pun sis scan tk guna sinaran ultraungu mcm x ray tu. Sy dlu pregnant twins kerap scan kat kk dan hospital

bnyakkan minum air sblm scan. blh je scan lg kalau kes mcm ni. insya allah moga dh nmpak janin ye

sy scan 9week tu hari .. dh nmpk dgn jelas ... kepala dia .. degupan jntung pun dh blh dgr ..