Blh tlg sy tak

Hari tu saya ada naik biji2 merah kat kiri kanan pinggul.. tak tahan gatal sgt asyik garu sampai hilang gatal.. lepas beberapa hari tinggal kesan parut.. sy pun sapu ubat buat hilangkan parut tapi tak pudar.. saya try sapu kt kaki yg ada parut pun pudar tapi parut pinggul kiri kanan tak hilang lg mcm tak menjadi ubat.. makin lama makin hitam sgt parut pinggul kiri kanan.. tak tahu nak letak ubat apa untuk hilangkan parut hitam degil #bantusharing #pleasehelp #firstmom #ingintahu #firsttimemom #seriusnanya #1sttimemom

2 Các câu trả lời

saya tak berani suggest apa2 krim untuk hilangkan parut. sebab yang saya tahu, banyak krim/losyen etc yang untuk parut ni bahannya tak selamat untuk guna waktu pregnant. eg: retinol retinoid retinal retinoic acid etc, allantoin, arbutin. kalau bahan aktifnya cuma vit C atau niacinamide, selamat untuk pregnancy, tapi memang ambil masa lebih lama dari yang saya list-kan awal tadi. btw, boleh jadi sebab parut di pinggul tu lebih dalam, jadi ambil masa lebih lama untuk hilang? atau jenis parut yg berbeza dari yg di kaki tu? lain jenis parut kadang memerlukan lain jenis bahan aktif untuk bantu pudarkan dia.

6mo trước

sis bf tak? retinol bagus untuk all kinds of parut sebab dia cepatkan skin turnover rate. hydroquinone/arbutin bagus untuk hyperpigmentation. tapi kalau bf saya tak sure selamat atau tak. sis kena check semula.

Tgh prgnant ke x? Try guna palmer oil..utk strech mark dan scar jgk..kene rajin sapu nnti dia pudar..yg oil tau bkn yg losyen..nk try beli yg kecik dlu pon ada..dkt watson/guardian