Buku pink dan keliru

So hari ni saya bgn awal pagi nak p bukak buku pink. Bila pergi doc cakap awal lagi xblh bukak lagi. Dia suruh dtg bulan depan paling awal 1hb boleh bukak. Dia cakap kat klinik ni 10w ke atas baru blh bukak. Saya last period 27 july. Pulang la saya dengan hampa tanpa saya tahu kondisi baby saya macam mana 🥺🥺 . Nak tanya kawan kawan memamg macam ni ka proses buka buku pink?? Ada option lain tak mcm nak tau baby saya ni growth ke tak. Nak kena p swasta ka. Mahal dak🥺🥺🥺#1stimemom #firstbaby #advicepls

26 Các câu trả lời

dia memang ikut tempat awak.. ada yang boleh bukak buku awal.. ada yang kena bukak buku 10 week ke atas.. kalau ikut pengiraan saya awak dah 6 minggu lebih kan? better 8 minggu ke atas awak pergi klinik swasta untuk cek.. sebab selalu nye 8 minggu ke bawah tak nampak baby lagi.. nampak kantung je.. kalau nampak kantung nanti doktor akan bagi tarikh 2 minggu lagi untuk cek.. dan ada jugak yang doktor yang akan cakap kandungan tak jadi la apa la . nanti lagi awak sedih dengar.. dah la kena bayar untuk cek.. lepas tu tak boleh tengok baby lagi.. macam saya waktu 6 minggu gi kk nak cek. dia cakap saya tak pregnant.. 8 minggu saya gi swasta untuk scan.. dah nmpak baby dan jantung dia.. 11 minggu baru saya pergi kk semula untuk buka buku.. harga rm50 untuk scan dan rm20 untuk asid folic dia bgi.. tapi tengok jugak klinik swasta awak pergi.. harga tak sama.. better servey dulu.. semoga dipermudahkan urusan awak..

4y trước

sama2.. saya pun first baby.. tu pun tanya2 pendapat orang2.. kalau tak.. tak tahu jugak.. so saya share la pengalaman saya juga supaya dapat membantu..🤗

Assalammualaikum sis..Jgn lah sedih..nanti sis stress pulak. Tak baik utk baby. Memang skrg kalau untuk low risk pregnant mommy KK akan suruh buka utk kandungan 10weeks ke atas. Melainkan high risk pregnant mommy. Ada darah tinggi ke atau sakit kronik yg lain..Umur 40 ke atas ke..mmg KK suruh buka awal. Lagi² time PKPP ada KK yang kena siap buat appointment utk buka buku pink. Saya suggest sis pegi klinik swasta sementara utk check kandungan. Kalau ada panel clinic lagi senang...Buat masa ni bnykkan rest. Jgn lasak² ok. Semoga membantu💕

Before nak buka buku pink ada tak call or walk in ke kk untuk buat appointment buka buku pink? Kalau ada call dulu mesti nurse ada inform masa week berapa boleh buka buku pink. Sebab ada certain kk kena buat appointment dulu. Kalau macam kk dekat tempat saya masa 10weeks baru boleh buka pink and kena buat appointment dulu. Tapi before buka buku pink, saya pergi scan baby dekat swasta masa 8weeks. Harga around rm50-rm70 untuk scan. Apa kata awak survey dulu mana-mana klinik swasta yang harga affordable.

4y trước

saya xde cl. just walk in sbb saya baca2 buku pink sebelum 12 weeks seloknya. saya xtahu pulak ada waktunya. okay, nanti saya survey2 untuk pergi scan bby saya risau sbb xtahu status bby mcm mana. btw tq atas reply nya 💞

sebelum ke kkia kena call dulu tanya. setiap kkia tak sama prosedur dorang. yg pasti limit 12week utk buka buku. setiap kali pergi check up pun bkn kena scan saja,yg kerap scan ni utk kandungan yg high risk saja. klau normal doc hanya scan 3-4 x saja tak silap. nak scan kerap kena p swasta. selagi awak sihat, jga lifestyle dgn baik,takda pendarahan or sakit yg teruk,tak perlu nk risau apa2

saya dulu pn sblm pkp doktor srh tgu 10 minggu br buat buku pink.. elok dh buat buku pink,buat ultrasound,degup jantung baby xde.. terus refer GH.. doktor ckp kandungan dh gugur.. sedihnya mse tu.. 😢 ni skrg tgh preg ,smlm 9 minggu gi buat buku pink..alhamdulillah.. buat ultrasound size baby normal n degup jantung pn normal.. doakan saya kali ini ye ..🌹

4y trước

aamin. in sha allah dipermudahkan yer. jaga diri. doakan saya juga.

Tempat sy masuk mggu ke-12 baru nurse bg buka buku pink. Masa nak sahkan kehamilan tu, 2 kali sy pergi klinik swasta, check mggu ke-6 baru nampak kantung. Masuk mggu ke-8, alhamdulillah dah boleh dgr heartbeat dia. Check ptama RM50, check kedua RM55 sbb lain2 klinik.

kk mmg xlayan awal2..10w baru lah diorg nk bukak buku pink melainkan ada kes bleeding ke apa ke dpt surat hosp bru diorg boleh bukak awal...sy pun mcm tu pergi swasta je sementara nk tunggu buka buku pink...klinik dkat rumah sy ni murah je plak tu scan baru RM25...

time pkpp ni mmg mcm tu..nak elak org terlalu ramai di klinik.. saya hari tu sebelum pkp, pegi confirmkan kat klinik swasta, bawak gambar scan dah 7w, pegi kk boleh terus buka..walkin mcm tu lama kena tunggu.. saya pegi pukul 8pg, pukul 1.30 baru selesai..

puan boleh cuba ke swasta utk buat early/growth scan. skg rm50+- boleh dapat. tak mahal sangat. mgkn KK kawasan Puan minimum 10weeks baru boleh bkk buku. ada KK 8wks ke atas. tp last 12wks jangan lebih dari tu. semoga urusan Puan dipermudahkan insyaAllah :)

Aik peliknya? Sy g buka kt kk sendayan ms sy 6-7 minggu tp sebelum tu, sy dh g klinik swasta n ada sonogram. Kk tu elok je buka buku pink. Sebelum sy g, sy call dlu kk sbb nk tnya ada pape dokumen kna bawak.

4y trước

Sorry lambat reply..sy dulu kna bawa original copy n fotostat copy sijil nikah, ic sy n suami..tu je