Bayi menyusu bukaan mulut kecil

Hari ni anak saya cukup sebulan. Saya ada masalah penyusuan. Anak saya hanya buka mulutnya kecil sahaja dan buat nipple saya sakit. Kadang2 saya menyusu anak sambil menangis. Saya hampir nak give up😥tapi bila tengok muka anak, saya bersemangat balik. Saya ada terbaca mengenai Oral Stimulation Therapy untuk selesaikan masalah ni. Ada tak yang pernah cuba?ambil masa berapa lama ya untuk pulih?#firstmom #bantusharing #pleasehelp #ingintahu

2 Các câu trả lời

Awal2 lahir anak saya mcm tu juga kecik je mulutnya pastu latch pun mcm kat puting je. Smpai sakit melecet . Saya slow2 buat pakai jari saya, masa dia buka mulut besaq saya trus bawa tekap terus kat breast. Skrng dah sebulan lebih dah baby Alhamdulillah dah pandai dah dia latch. Berat masa sebulan pun naik 1.4kg padahal full BF🤣

9mo trước

For my baby yes dia pandai sendiri blajar nak latch betul2..🤣 kerapkan direct feed. Nnt pandai la dia tu lama2 🤣

boleh ikhtiar sis. Sy dulu pun mcm tu. sampai melecet. kadang2 Sy tolak dengan jari Sy bagi masuk banyak dalam mulut. now alhamdulillah dah tak sakit.

9mo trước

aah. awal2 dulu mmg terpaksa pam sebelah, sebab dah melecet teruk, sakit sangat kalau dia hisap. yg sebelah lagi pun melecet tapi masih boleh tahan. setiap Kali lepas anak menyusu, sapu nipple cream/susu ibu tu sendiri.