Mengandung, Anak & kucing

Harap jangan ada Yang kecam saya. Otak saya badan da cukup Penat dan stress. Saya Hamil 35w, Anak umur setahun Dan ada Kucing 2 ekor. Sekor Kucing ni Mmg terjaga Sebab dari sebelum kahwin da bela. Yang sekor lagi ni Baru saja ambik untuk kawan dgn yg sedia ada. Kucing Yang Baru ni tak vaksin Mmg Bukan Kucing Org bela. Saya bela pun niat nak bagi makan n Ada rezeki nak sunatkan mcm saya jaga yg lama.. baru2 ni Kucing Yang Baru ni Start flu, saya da bagi ubat Tapi flu tetap tak hilang smpai berlendir2 Kalau terbersin. Habis rumah kotor. Degil pun satu hal, rumah saya tingkat 25, Suka sgt panjat balkoni Dan tingkap smpai bnyk kali Dia main luar dari Gate, Jgn tanya kenapa saya xkurung, pernah kurung, Tapi bising smpai menganggu jiran. Gate semua berjaring Tapi tetap boleh lolos keluar. Saya xnk pukul Sbb fikirkan saya mengandung. Anak dalam fasa explore rumah. Kadang hingus Kucing ni penuh smpai ke lantai, sofa, mainan Anak. Kadang atas meja makan pun Ada. Saya ni Mmg xsuka Kucing ddk atas meja makan. Sbb yg Kucing lama Mmg saya didik betul2. Tapi harini Mmg Kucing ni mengundang kemarahan saya. Tgh elok Anak saya makan dpn tv, Dia terbersin dpn Muka Anak. Allah hilang Sabar. Tapi saya tak pukul Cuma saya Lepas kan Kucing tu keluar dari rumah. Kesian Mmg Kesian, Tapi saya dah tak larat. Pernah open adopt Tapi sorang xda jawapan.Suami Balik bising kenapa Lepas kan Kucing. Yang selalu kemas Dan sental lantai tiap2 hari saya. Hingus Kucing Kalau da melekat mcm gam. Saya jadi Penat. Badan Sakit Bila mop lantai. Saya rasa bersalah Tapi saya pikir kan Anak saya td. Entah la. Celaru kepala saya

10 Các câu trả lời

suami sye pun pernah bawak ank kucing balik..2 hari je dia jaga betul2..esok2nya sye yg tukang bg makan minum, bersihkan kencing berak, mandikan ank kucing tu.. suami sye buat tak kisah dah..bila mengadu dia kata kalau penat jgn buat mslhnye bau busuk 1 rumah..mse ty sye bru 4bulan mengandung dan alahan sye pun x elok lg ..suami plk bwk blik kucing.. sudahnya kucing tu sye bg ank jiran yg umur 5thn tu..sbb ank jiran suka dtg rumah alasan nk main dgn kucing..sye bg jela dia,siap bg bakul dgn makanan dia..suami balik keje mencari ank kucing tu sye ckp sye bg jiran sbb abg x jge dia elok2..suami diam je.. lepastu,esoknya ank jiran mengadu kucing tu mati..sbb apa mati,dia kata terlenyek tayar basikal mse dia main basikal dlm rumah..menangis jgk sye sbb ank kucing tu comel..syg mmg syg tp suami x bg kerjasama nk jge..sye pun bole mental.. puan letak je kucing tu kt luar rumah..mungkin mmg fitrah dia x sesuai jd kucing rumah..x perlu risau sbb biasanya kucing ad akal utk survive kt dunia luar kerana mmg itu habitat asal diorang..lain la kalau kucing puan ni jenis baka mahal😅

sy faham sis.sy pun Ada Bela kucing.sy preggy now 22w.kami Bela kucing Dr 2 jd 11 n now tggl 9.kucing tu semua pun bkn kucing sy sbnrnya,sy trpksa ambil Bela ,sbb sblm kawin sy yg bg dia makan kt rumah kt kg. musim brjgkit ni kucing.mmg kne byk ksbrn jge kucing kalau sakit.lg2 time preggy.sy start kawin pstu preggy,husband yg settlekan semua kencing berak kucing2 sy,coz dia xkasi sy buat sbb risaukn bby.tp sy still main2 jgk ngn kucing semua.kucing yg skit kitorang akan kuarantin Kan dlm blik smbil bg ubat stiap Hari smpai dia sihat Bru lepaskn dlm umah.sy nasihatkn sis mntk husband handle Kasi ubat,mkan mnum kt meow ngn kencing berak meow tu sblm g keje ngn blik keje klau msih nk mnjage meow tu.skjap je baik slsme klau consistent bg ubat...sy fham sis stress,so Dr pglamn sy mcm sy ckp Tula,mintk suami yg tlg uruskan kucing tu spnjg preggy ni.its the best😊

Saya sekarang sarat mengandung 39w , kucing saya total 25ekor and sbb kan kawan saya tumpang kucing dia aritu 3 hari . Semua kucing saya mostly selsema bersin dah 3 bulan and on/off flu . Rumah dinding bercop hingus . Tapi saya ambil sbgai hikmah untuk saya membuat kerja rumah , hari2 saya sental rumah lepas balik kerja and seminggu sekali saya akan basuh rumah dgn husband . Mentality kena kuat bila niat nak jaga kucing . Kucing dia xde akal . Jgn sebabkan masalah hormon/personal kucing yg jadi mangsa . Kalau dah tahu kucing jenis bersin . Asingkan dulu dalam cage masa anak tengah makan . Mana tahu selama awak mengandung ni , kucing yg awak rasa menyusahkan tu yg mendoa kan awak dan keluarga . Entah macam mana keadaan kucing tu sekarang ni .

Saya penah bela kucing yang bersin hingus melekat merata. Memang ambil masa untuk dia sembuh. Saya tahu awak penat tapi saya pun bela dia masa bujang dan saya pun tension😂. Kalau tak mampu bela boleh hantar dekat shelter jela. Saya pun hampir give up haritu. Tak sangka ambik2 dekat tuannya tak sihat macamtu. Berapa kali ulang alik klinik. Nak bagi makan ubat pun satu hal😂. Sekarang kucing saya tu dah sihat dan gemok pulak tu.

sabar sis...sy fhm keadaan sis mcm mana...sy pon pernah bela kucing..tp seekor ja...tp bila sy preggy ni...sy alah pada bulu2 kucing...sy jd xsihat ja....bila xdk kucing sy ok... Alhamdulillah....sis tnya la sapa2 yg nk adopt kucing..nnti ada baby lg ssh nk handle kucing tu...dgn baby kecik lg kan....

2y trước

Saya Bukan tak Kesian atau Sayang. Tapi Anak sulung ada mild eczema. Walaupun keadaan cmtu saya bela, Cuma degil sgt Bila Dia kerap nak naik atas Katil,kadang da Halau keluar Bilik,senyap2 naik balik Bila Kita leka kejap.Bila Dia terbersin dpn Muka Anak Tu yg saya hilang pedoman g lepaskan Dia. Saya da cari penjaga Tapi sorang pun xda respond. Masa saya lepaskan Kat tangga rumah, 3min Lepas tu saya panggil Balik. Tapi hati ni rasa mcm ada Yang da ambik Dia. Harap mcm tu la.. Itu Yang saya doakan. Saya xnk Lepas merata lagi3 Kat pasar, Takut anjing. Biar Kat sini, sekurangnya, Ada Ramai boleh bgi makan atau ambik Dia. Bersalah, Kesian. Tapi saya pikir anak2 saja. Ada Yang kata, bawak g vet, saya dah bawak, flu tetap tak hilang.

cari pusat kucing kt mana2 & drop off. ckp awk tak mampu bela dah sbb nak bersalin tak lama lg. ramai NGO yg buat pusat2 kucing/anjing stray ni. cara ni elok sikit dari tinggal kt pasar/kedai makan.

Buang je la kucing tu tmpt yg byk sumber makanan. Sian la dkt anak sulong tu trpksa hadap rmh kotor dgn flu kucing

mungkin sebab kucing ni mmg asal bukan dibela.. lepaskan semula sahaja la..

Sy iklan d mudah cepat ja org ambil,,skrg ada dua ekor kucing.

letak je dia kt pasar