baby 20 hari kembung perut

harap ada yg bntu 🥹 stress sgt .. sye ada makan cereal and mil kata itu penyebab anak kembung perut .. last i mkn petg smlm , mil mcm xnk bg i bf ank bg fm je , katanya klo dh minum susu bdn mesti baby berak lepas tu .. i mmg campur susu .. skrg i kne buang ke susu yg i dah pump ni 🥹 and kalau betul i kne buang susu bdn i , smpai bila i nk kne buang 😔

5 Các câu trả lời

Rasanya cereal bkn punca. I mkn cereal dr hari 2nd balik dr hsptl, Seminggu ade la 2-3 kali klu x smpt masak. sbb pantang sendiri. Kadang kan org tua/org dlu² anggap mknan moden ni semua punca. Tak mana nya. Sbb org² lama ni susah skit nak ubah pendirian dia pasal menu berpantang ni. Even makcik i yg cikgu tu pon, itu ini x boleh katanya. I taram je makan. Ayam telur lps bersalin da mkn, tembikai sume. Alhamdulillah baby ok. Tp sakit telinga la kene bebel. haha i buat dgr x dgr jela. Dlu msa anak 1st i pun gitu. Itu ini semua x boleh mkn. Stress. dkt hsptl mkn nasi dgn bilis je xde tenaga. Kali ni i buat cara i, cara doc imelda. Gi hsptl i bwk coklat haha. Buat tmbah tenaga. Pastu mkn je apa hsptl hidangkan. Kembung ni boleh jd jgk dr salah cara masa bg susu botol dkt baby. Bkn dr mkanan je.. Klu kembung buat urutan dkt perut dia ikut putaran jam, pastu urut dr atas pusat ke bwh, then bengkok kan kaki dia rapat ke dada dan strusnya kayuhkan kaki dia mcm tgh kayu basikal. Insyallah nnti dia bnyak kentut²..

Boleh jadi kembung perut sbb susu formula tak sesuai mcm anak sy lepas tukar susu baru tak kembung, boleh jadi jugak dia tak sedawa lepas minum susu, puan boleh guna minyak telon atau pape minyak sapu untuk kurangkan kembung perut baby, mcm sy guna Tasneem..dari segi makanan tu sy pun mkn cereal okay je perut anak, kalau puan cuba stop mkn dan baby kembung perut lgi tu bukan salah makanan la tu 🤭

kadang baby kembung pon sbb susu fm.. kdg sbb botol cuci tk betol atau lepas guna biar cmtu.. baik bg lg susu badan la kalau ad.. lau sy elakkan makan pedas je masa bf baby.. mertua awk tu kdg tk betol.. tu anak kite, kitr yang ad hak bukan dia.. sy tumpang pantang umah mertua kdg stress smua kena ikut diaa jer

Saya rasa bukan sebab cereal. Sebab saya dalam pantang makan macam biasa, ٱلْحَمْدُ لِلَّٰهِ anak tak kembung. Setiap kali tukar pampers sapu minyak & buat senaman kayuh basikal. Baby saya mix feeding, susu badan & fm sama banyak

anak saya kembung perut jugak tapi lepas mandi time dia nakk tido kene selalu tuam laa , and then kalau ibu bagi susu , makan jangan skip , kadang susu botol jugak buat dia kembung perut..