pencuci bahagian sulit yg sesuai ketika mengandung

Hampir seminggu lebih gatal bahagian sulit. X Tau nak guna pencuci apa yg sesuai.

17 Các câu trả lời

Mse sy checkup kt hosp memang doktor pun tak bagi wanita gunakan feminine wash ni. Doktor kata bahan yg digunakan boleh menyebabkan keseimbangan ph dalam vagina hilang. Sb dalam vagina ada bakteria baik utk melawan bakteria jahat. Sebaiknye cuci dgn air paip or air suam. Banyakkan minum air putih sb air manis ni banyak membuatkan keputihan jadi lebih teruk. Nanti sis ada next followup dgn doktor,boleh tanya lebih lanjut dgn doktor😊.

5y trước

Betul tu..

tak perlu pakai apa² pencuci bahagian tu sis. kalau gatal maybe disebabkan keputihan, kena inform doc kkia. Nanti dia akan bg ubat insert utk matikan kuman. Dan akan cek jugak if sis ada jangkitan kuman GBS yg boleh bahayakan baby. Sis boleh basuh bahagian tu dgn air suam + air garam je.. selain tu tak perlu.

Puan, mengandung ataupun tidak, jangan pakai apa2 pencuci alat sulit. Allah tu dah cipta badan kita cukup sempurna, vagina kita self cleaning, pH sekitar area situ sedikit acidic utk membunuh bacteria, kalau pakai pencuci, pH balance semua tu hilang. Cuci pakai air sahaja.

pndapat pndangan sya sbgai nurse..better sis jgn gna ape2 pencuci miss v yg ade d jual kt lua sna...klau sis prgnnt sis blh jmpe kk tmpt sis biase check up slalu tu bgi tau nurse yg sis ade mslh bgitu...klau sis x prgnnt sis blh gna air suam dgn rendaman sireh + garam..

Mgkin masa pregnant ni kt kerap buang air... Jadi panties cpt basah.. Bagi sy klao nk atasi pkai panty liner.. Kerap tukar panties... Nk pkai pencuci wanita ni takot ada kesan len plak sbb xtau kandungan dia... Kalo masih gatal2.. Jmpa dr

Sy preggy or tak memang xpkai feminin wash..sy bsuh pkai air paip je..klau gtal sy akn cuci dgn air gram..so far alhamdulillah ok je..msuk trimester 3 ni keputihan krap ade tp keep gnti pentis je..so far xde gatal2

Kalau dah pakai sekali takpe ke ye? Sebab baru and spnjng baru pregnant baru sekali guna feminine punya tu

Saya guna air suam saja, sejak mengandung saya x guna apa2 pencuci.. Tp lebih baik refer doktor..

Sy pakai betadine..alhamdulillah gatal sume hilang..keputihan pon xd..cubala mntau serasi..

sy cuci pakai air suam +garam (larutkan dlu dngn air) buat cuci..insyaallah kurang gatal..

5y trước

biasa nya sy xbilas..lepas cuci ngn air garam..sis lap2 bg kering tu je..allhmdullih sy buat 1hari 3x..hilang gatal sis..atau sis buang air kecil dlu pastu cuci mcm biasa brsih2..dan last cuci ngn air suam + garam td..lega gatal2 tu..