Jaundis atau Penyakit Kuning. Berapa Lama Anak Anda Alaminya Parents?

Hampir 90% bayi yang lahir mendapat jaundis atau penyakit kuning 👶 Adakah bayi anda salah seorang yang mengalaminya parents? Jika ya, kongsikan pengalaman anda 🙂👇

Jaundis atau Penyakit Kuning. Berapa Lama Anak Anda Alaminya Parents?
26 Các câu trả lời

21 hri, Bgi sya sngat memenatkn bila kuning bby terlalu tinggi, smpai skrng msih tringat, 2 kli msuk ward kuning, bby lahir 36minggu,doktor ckp perkembangan bby OK smua normal, cuma bila bby kena jaundice Ia susah sngat nk trun sbb bby pramatang, lgi² darah tak sma, mak nya O- anak nya B+, bby lahir je trus dihantar msuk nursery, esok nya sya discharge, bby msih ditahan 2 hri kemudian bby dpat blik, and nurse Bgi tarikh appointment kuning, lusa nya pergi trus msuk ward, 4 hri kena tahan, mak sya urut sya hbis smua badan skit, sbb langkah urut, blik dri ward ada lgi appointment check kuning, sehari je kat rumah esok nya msuk ward blik, hti sya btul² tak dpat trima asyik nangis je, doktor tenang km sya spaya jngan stress sngat sbb breestfeeding tkut air susu kurang, nak tak nak msuk je, smpai ward hati kuat sngat nk nangis, sya lpas kn je, smpai peluk anak sruh tdur, sya amalkan susu lactogen, smkin hri kuning mkin bnyak trun, kena tahan 3 hri je,dah tu discharge lusa check lgi kuning bersyukur sngat kuning dia dh trun bnyak, klau kenang msa tu, tak dpat lh nk dikatakn..

2y trước

Puan,boleh share tak macm mana nak mulakan susu formula pada bayi jaundis??

2 minggu. Tak tahu nak ckp macam mana. emergency czer lahirkan anak. 2 hari kat ward lepas tu discharge. Esoknya bermula episod naik grab gi klinik bawa baby sorang2 tidak berteman untuk check jaundice baby. Nurse2 kesian tgk. Semua pakat bagi sokongan sebab kesian tengok. Luka czer xok lagi masa ni. Anak pulak kuning. Penyusuan pun ada masalah. Bertimpa2. Tp nak dapat "pangkat" seorang "ibu" mahal harganya. Di bayar dengan pengorbanan. Syukurla time berklinik tu jumoa juga mommies yg lebih kurang sama jaundice baby diorang. Ada yang lebih teruk lagi. Kesian. Pandang anak sendiri, bersyukur. Sebab anak kita jaundice tidaklah teruk seperti anak mommies yang ada time tu. Saling berpesan2 tentang kaedah turunkan kuning baby ni. Almaklumla mak2 gosip dekat klinik mesti pasal baby. #kenanganTerindah❤️

2y trước

Puan boleh share petua? mcm mana

satu bulan lebih kuning. masa awal2 keluar hospital tu, esoknya kena masuk balik sbb check kuning. naik dalam 298. pastu kena tahan selama 5 hari. start tu monitor sendiri and hari2 ulang alik pergi kk untuk check kuning. baby punya kuning turun sikit2 je sampai doc bising cakap “kalau hari2 turun sikit sikit, sampai bila tak habis”🙄. pastu dh check kencing and tyroid semua, okay je. rupanya mmg baby saya kuning dia lambat turun 😮‍💨

21hari . Pergi kk, nurse bagitau jaundice baby tinggi , 309 . Warded 1mlm , syukur masa tu baby tak nangis pun sepnjg bawah lampu, esok pagi boleh balik dgn bacaan 289 , then kk pantau , sy and husband pun ikhtiar dgn mandian air buah kundur , alhamdulillah tiga hari mandikan dgn air rebusan siang mlm , bacaan kuning baby 90 . Kenangan yg tidak dpt di lupakn bersama si baby .

5 hari jaundice. Sy bersalin ptg, esok tgh hari tu boleh balik skali dgn baby. Hari esoknye pula pergi KK check kuning, mmg naik mendadak. Trus Dr di KK minta warded. So baby warded 5 hari without mom. She's on antibiotic n phototherapy. N after 5 day she's fine. 5 hari baby sorg2 kt ward tu perasaan pun x tenteram but it is for her good.

18 hari ! 2 hari pertama masuk wad duduk bawah lampu. jaundice tinggi sebab baby tak dapat susu, susu badan tak keluar, lepas berurut baru susu keluar. selepas 1 jam sekali menyusu dalam sehari termasuk waktu malam. masih ingat rasa penat sampai menangis setiap malm

anak sy 15 hari jaundice, sb G6PD baby.. penat xyah ckp setiap 2 jam menyusu untuk bg turun kuning tu.. setiap hari selama 15 hari tu asyik ulang alik klinik and spanjang tu alhamdulillah sehari je warded.. lepas warded terus kuning menurun..

2y trước

@marimar mar hai puan, baby pn G6PD jga ye? sy cuma kerapkan menyusu dia setiap 1-2 jam.. make sure dia kencing dan berak.. lg kerap kencing berak lg cpt kuning turun.. dlm masa yg sama sy letakkan dia di ruang yg luas bkn terperuk dlm bilik. kena letak tempat yg cerah n good ventilation.. jgn jemur panas matahari.. baby tu sendiri sy mndikan dengan campuran air rebusan daun bunga raya, daun belimbing buluh dan pokok dukung anak( petua drp family) dan sy elak mkn mkanan yg mengandungi kunyit, halia, lada hitam tu takut baby panas. since bby G6PD, elakkan mkn jamu2 herba semua tu.

ya.selama seminggu saya melaluinya.Ya Allah letih sangat dalam pantang bawak baby pergi check kuning.sebab suami kerja.nasib baik ada yang sudi drivekan ke klinik kesihatan

24/ 25 hari 1 malam masuk wad Sangat struggle rasa bila anak kena jaundice lama tengok baby kena ambil darah je kesian kemain

1st baby, within 1 week 2nd baby, prolong 38days 3rd baby, this coming jan hopefully no joundis at all hehehe