soalan

Hai...sy bru berumur 23 .. sy nak tnye blh k buat buku merah klau ia bukan bby yg sah taraf... sy takot nk prgi klinik...tkot pandangan nurse2 n doktor.. skrg sy da 2 bulan... ???

19 Các câu trả lời

Sebaiknya pergi. Fikirkan kesihatan anak, yang lepas tu biarkan lepas. Sekarang pandang ke depan, sekurangnya awak ada usaha nak buka buku. Saya tabik awak ada niat nak buka buku. Mulut orang ni sampai kiamat tetap mengumpat, jadi kita buat pekak. Jangan tertekan ok dik. Fikir ke hadapan, jangan toleh lagi. Ini bahagian awak, Allah sayangkan awak seban tu diuji begini.

Boleh je dik..xyah nak segan or takut..yg mengandung awak bukan nurse...nurse akan jalankan tanggungjawab diorg as a nurse..berkhidmat utk masyarakat..sah ke xsah taraf baby tu perlu rawatan dan penjagaan rapi...rezeki Allah dik.just go and bg Tau nurse..nak cek kehamilan tp bg tau terus terang ye maslaah adik..supaya nurse faham keadaan awak.

Kita sama jak sis.. Sya dapat tahu time pregnant 3mths gitu.. Memang worry ditanya status & pihak lelaki. Nurse akan bagi nasihat & rujuk pihak kebajikan sekali utk kaunseling. Time register buku pink memang ada ditanya jg kenapa book lambat tapi dorg nasihatkan juga jgn peduli mulut org yg penting ibu & baby sihat.

Bergantung klinik yg kita pergi. Tapi selalunya kalau klinik ni, semua nurse okay je. Tak heran pun diorg. Tapi kalau hospital tu tak tahu lah. Selalunya hospital yg mcm harem sikit kalau tahu bukan bby sah taraf. Apa pun pergi je buat buku. Itu hal awak dgn DIA. Jangan heran lah mulut org kita takleh tutup 😘

Ini antara awak dgn tuhan... Diorg xde hak nak menilai awak mcm ne.. Profesion kje.. Kne ikot law.. Xleh nak pilih bulu... Yg penting selamatkan nyawa... Pergilah.. Akak doakan awak slamat melahirkan... Amin.. Alhamdulillah.. Awak ade niat nak jaga kandungan tu sebaiknya

boleh tiada masalah. buka dulu. selalu nurse akan utamankan kandungan. then, dia akan tanya ada planning kawin atau tidak. sebab sijil kawin penting bila bersalin kelak. settle satu per satu. dont worry.

5y trước

Tq sis...hrp smue brjln lncr...walaupun kdng2 rase tkot jgk..

actually umur kita sebaya and kita ada masalah yang sama , saya dapat tau time perut dah 5bulan . pergi ja buat buku merah sebab nurse takkan kata apapun , banyak yang bagi nasihat insyaAllah .

5y trước

saya tak pasti bab kaunseling ni sebab selalunya kaunseling untuk bawah 18 .

Boleh je dik nak check up kat klinik. Tak ada masalah. Jangan risau. Yang penting, pantau kesihatan baby dalam kandungan. Dia berhak dapat yang terbaik.

5y trước

Terima kasih akak

Mmg kne pegi dik buat buku pink. Nnti nk bersalin buku pink yg p9hak hspital tanya dlu. Jgn takut. Yg pntg ibu n baby kne dipantau sehabis baik.

Awk layak dan ade hak...nurse akan bantu awk...jangan isau....mereka lebih pentingkan nyawa dan kesihatan berbanding background pesakit

5y trước

Tq sis ☺️