Positif covid semasa mengandung

Hai,siapa boleh kongsikan pengalaman/tips utk fight against covid (kesihatan mental/fizikal)?

3 Các câu trả lời

hi, sy pn dlm process sembuh dri covid19, sgt mencabar. sy bersyukur sangat sebb dh fully vaccinated. idk how I can survive without vaccinated earlier. hari pertama sampai la hari ke 4 mmg seksa dia hilang deria bau dn rasa. mentally sy mmg marah lah dgn abg ipar sy yg selfish sebb tk fikir org mengandung kt rumah. sy tk perna kelur rumah, hanya pegi kk shje. tau² dh positive. tahap perasaan yg hilang percaya kt laki bini mmg murung la juga. Rasa mcm benci je tgo dyorg sekelurga yg bawa covid19. bukn busuk hati misal kata tkde veccine masuk ICU aku d buatnya atau kalau dpt variant tak kau bunuh 1 rumah ni. yg paling terkilan dia dh tahu husband dia positive dia sekelurga tk quarantine menyebabkn 1 rumah positive tkde seorg pn yg tinggal. terpaksa lah kami jaga diri sendiri sebb semua dh positive. sy mmg dh nagis² smpai depression and takut nk kelur rumah. stay strong wak jgn malaskn badan elak aircond. bukn apa sakit paru² kalau sejuk.

Mental kena sentiasa kuat dan fikir positif. Tak boleh overthink, gelabah. Banyakkan minum air yg suam atau panas, minum air lemon suam tanpa gula pun elok. Blh tambah vitamin C sepanjang positif. Elakkan tidur kt bilik sejuk / psg aircond sbb covid cepat merebak dkt paru-paru nanti (ni doktor bagitau sy). Banyakkan bergerak, jgn ikutkan sgt rasa lembik melainkan mmg tk larat sbb faktor covid dh makin teruk.

Patuhi SOP