Pegalaman semasa bersalin

Haii ibu² sekalian, assalamualaikum, nak tnya mcm mna rsa sakit nk bersalin, ada org kata sakit lebih lg dri segugut,betoi ka,sy anak first,xdk pegalaman lg, just nak tahu ja,

39 Các câu trả lời

Pengalaman msa bersalinkn anak first mmg susah la mau d ckp, smpai brgaduh dgn nures gara2 mau suruh doc tuk kasi hilang ubat, tau laa bru mau jdi mummy hahahaha.. Lucu kalau d ingt2 balik, tpi syukur skrng my first baby sihat dn membesar dpn mata...

Sakit tu x boleh dinafikan.. Apa yg penting si ibu kena keep positive. Jgn stress agar baby juga x stress dalam perut.. Paling penting masa bersalin, mental kena kuat n kawal pernafasan utk bg oksigen pd baby. Ibu kena kuat demi baby..

bg sy sakit contrction tu rasa mcm bila kte nk berak yg perut rsa memulas sngt2 tu..klu xjmpe toilet n than mmg sakit sngt..yg tu yg sy rsa dlu..dtg setiap 1 minit especially bila dah bukaan 6cm ke atas..pergh..semoga dipermudahkn

Sakit yg xdpt dibw bincang,..itu lah besar pergorbanan seorg ibu... Sis jgn pikir sgt pasal sakit, pikir positif.. Dh keluar bb nt terubat smua sakit yg kita rasa tu... Sy un bdebar nk tgu due date wpun nk msuk ank ke 3..☺

Ye mmg skit lbh dri sgugut, sye bile skit dtg tu, sye diamkn dri n trik nfs dlm2 kurg skit rse skit tu.. Pling kuat sye gengam palang katil tu😅lau skit kite mrengek lg xleh thn skit tu.. So hyati je bile dtg skit tu.

Bg saya, sakit perut dgn pinggang sekali. Tangan saya ketar non stop bila dah contraction paling kuat. 😅 Macam belon dalam perut mengembang tapi tak pecah2. Memang sakit tp berbaloi sebab lps anak keluar terus hilang semua tu

5y trước

Sakit tu hilang lepas tu bila tengok baby rasa macam tak percaya . Sampai sekarang ni bila tengok anak rasa 'betul ke ni yang duduk dalam perut aku dulu' . Subhanallah , besar kuasa Allah , sebaik baik kejadian yang Allah cipta . Mak sendiri rasa ajaib sungguh bila dalam perut ni boleh jadi seketul budak comel ni .

Jgn fikir sakit...just fikir ank senang keluar dgn selamat, kita pon slmt xde komplikasi...bykkn mkn kurma yg lembut tu & minyak kelapa utk mudahkn bersalin...think positif..control your emotion..

Jangan terlalu berfikir .. doa2 semoga d pwrmudahkan dan selamat kedua2nyaa .. klu sy selalu cakap.x sabar nak jumpa baby .. ingat tu jek , in shaa Allah allah mudahkan urusan sis . 🥰

enjoy pngalaman brsalin pkir positive. stiap org sakit lain2 xsama. ad yg lama contractions ad yg kjap ja trus lahir. sllu ingt besalin ni pngalam best dlm hdup. smoga dpermudahkan.

bg sy skt mcm nk sembelit yg x lepas² . hehehe . ingt lg ckp dgn dokter nk g tbdas sbb nk berak . lps tu dokter ckp nk branak la tub. haaaa berak je ats tu . rupa²nya dh 8 cm