Nak tanya suntik depo

Haid berterusan dekat nak sebulan

8 Các câu trả lời

Pngalaman sy sndri yg ccuk depo nk stahun lbih dah.. Sy ccuk first msa msih dlm pntng time check baby 1m. Time tu drh nifas nk kering dah tpi bila ccuk dtg merah blek..dkt 60 hri bru kering. Then lpas smnggu mcm tu period. Lama..dkt 20 hari period tpi skit² je..xperlu pkai pad pon..just panty liner je n tu pon xpenuh. Then ccuk kali ke 2 sy bgtau nurse..nurse ckp itu biasa..sbb ccuk depo dia gnggu hormon. Ade org mmg 3 thun xde period lngsung ade org mcm sy la kot period tpi skit². Nurse rjuk dktr...then dktr ckp itu biasa. Klau lama n bnyak mcm flesh blood itu kne jmpa dktr n maybe kne tkr prncng sbb xsesuai. Smpai skrg period sy da xbnyak mcm dlu. Klau ade pon kdg 2 3 4 hari mcm tu je. Itu pon spotting je. Ini pngalaman sy ccuk depo la..lain org lain plak effect dia. Mula² sy mcm give up jgk sbb period lama..jdi mcm rimas nk solat ape smua..tpi sy mcm xpe la sbr dlu tgk ccuk kali ke 2 mcm mna. Klau brterusan sy nk stop..end up ccuk kali ke dua period da xlama mcm mula²..so sy cont smpai skrg lah. Klau sis nk terus kan..try ccuk yg kali ke 2 tgk mcm mna. Klau masih sama mngkin depo xsesuai. Nnti bgtau nurse n nurse akan rjuk dktr.

9mo trước

ok.nnti saya bgi tahu nurse

Pengalaman sy plak, lps cucuk kali prtama, period dtg bbrape hari, brhenti bbrape hari, n dtg balik. Lps cucuk kedua, period xbrhenti lansunggg slme hampir tiga bln, dkt nk tarikh cucuk sterusnye bru reda. Lps cucuk kali ketiga, sy period shari dua je, itu pon ada la brulang dlm 3 kali utk tempoh tu. Cucuk kali keempat plak, sy period ontime stiap 15 hari. Kirenye sekarang ni, sy period 10-14 hari, lps tu free utk 15 hari n hari 16 mesti period balik. Masih guna depo lg. Sbb tnye pgalaman kwn2 pon mostly mcm ni, kcuali ada sorg dua, yg lps cucuk xpiyed, smpai le dkt nak tarikh cucuk sterusnye.

normal kot tahlah ek. sbb sy pakai IUCD pun 2 bulan lebih haritu spotting. sikit2, koko2 & tak sakit apa pun. bila tanya doc, dia scan tgk kedudukan masih ok & cek guna mulut itik takda pun luka di pangkal rahim so normal dia ckp.

Saya inject depo time pantang , sebulan ade darah then terus tak datang2 period da sampai setahun ., baby setahun saya terus stop depo , dan rancang sndiri je ., sebulan lebih mcm tu baru start period mcm biasa .,

kalau saya pula , cucuk depo period macam biasa tapi sekejap je 3-5 hari je . tapi saya stop cucuk depo sebab lepas cucuk je rasa mual nak muntah pening kepala . saya rancang sendiri je .

Rasa mcm perancang nie x sesuai dgn awak. Boleh update nurse yg jaga awak tu. Tp depo nie tempoh 3 bulan. Awak kena tgg bulan depan dan bulan lg 1 baru boleh tukar perancang.

9mo trước

ye...tpi x bnyak..skit2 je...kdg brcmpur lndir...

saya dah cuba memang menjadi

xsesuai tu