Kencing manis on 26 weeks

Hai, any tips ibu2 yg kene buat bsp? Saya baru first time kene ..ari ni first day buat .. Apa yg korang makn bagi nk kontrol gula dlm darah tu ye?

7 Các câu trả lời

saya biasanya kalau nk test bsp mlm tu puasa start dri pkul 11 mlm tpi seeloknya start puasa pkul 10 mlm..pagi slpas test bacaan pkul 8, mkn roti gardenia yg rm1.20 Tu(perisa coklat @ jagung)..slpas 2 jam mkn baru test bsp pkul 10..klau pkul 8.15 ciap mkn,pkul 10.15 baru test bsp..sme la yg test pkul 2 & 8 mlm

7mo trước

tgk bacaan awk agak jarak yg lmbat sgt..biasa saya buat test pkul 8 pagi n lpas tu trus mkn roti gardenia,pastu saya buat test pkul 10.15-10.30 mcm Tu, pkul 11.15 sye mkn nasi n sye buat test dlm pkul 2,pastu saya mkn mlm pkul 5.15 n buat test pkul 8 mlm..lpas buat test pkul 8 Tu klau lpar baru mkn pew2 cth biskut mcm Tu..

- Ada jadual makan yang tetap. Macam saya 6x sehari makan. 3x main meal. 3x snacking. - Diet LCNS (Low Carbs No Sugar). Boleh Google pinggan sihat Malaysia untuk info. - No junkfood/fastfood/processed food. Was GDM on diet. Alhamdulillah lepas bersalin, paras gula kembali normal.

7mo trước

terima kasih😊

sy xde tips, just kurangkan pengambilan gula dlm mknn dan minuman 😅 sbb sy pun first mom dh kena gdm .. n sy amalkan minum air kelapa, ada yg ckp boleh control gula

7mo trước

saya mmg da tak minum krg sgt minum air manis..byk minum air ksg semenjak kene kcg kotor masa awal2 dulu..itu dah ok..ni sngkut kene bsp pulak.. minuman da kontrol so mgkin makanan pulak saya kene kontrol

tinggal kan semuaa manisan... boleh ambik tapi kuantiti sikit...untuk buat raso2.... nasi pon kurang kan jugak .amalkan makan sikit tapi berulang

Sy awal sangkot gdm.. Skrg on insulin sbb bacaan tinggi sngt.. Tp alhamdulillah bacaan mkin cantik skrg.. Sy insulin 4kali..

7mo trước

Tekak teringin mkn lah sikit.. Haa naek teros.. Tu klau kk tau mau kene tambah dos insulin sy.. Biase klau kene catat bsp sy akan mkn laok yg kurang berminyak n tak ambek yg berlemak.. Sblm catat tu sy mmng 2-3hri sblm tu tade ambek yg manis.. Bru bacaan ok..

jgn minum manis . selalu minum air kosong. sbb mkn pun kita da manis.

7mo trước

saya mmg da tak minum manis sgt semenjak kene kencg kotor sebelum ni.. tapi terima kasih igtkan sebab kdg pergi kenduri dgn rumah org selalu hdg air manis, so lupa diri kejap

minum air barli rebus @ lemon suam