Beza bleeding dgn gugur

Hai, smua sy nk tnya mcm mana nk beza bleeding biassa dgn bleeding gugur.. sy ada bleeding kandungan 8w.. dah jumpa doc swasta , doc bg ubat kuatkan rahim.. tp masih lg bleeding msuk 3hri dah., Perlukah sy pergi ke emergency. #firstbaby#ingintahu #seriusnanya

11 Các câu trả lời

Warna merah terang + ada ketulan, lebih pada keguguran. Walaupun darah coklat/pink cair dan tiada ketulan, pendarahan masa pregnant adalah tidak normal. Boleh jumpa doktor lagi untuk dapatkan injection dan minta naikkan dos ubat kuatkan rahim. Selebihnya, bergantung pada sis untuk banyakkan rehat. Jangan buat kerja rumah, jangan berdiri atau berjalan terlalu lama. Kalau boleh, bedrest terus. Mula mula saya jumpa doktor klinik saja, lepas tu saya terus jumpa doktor pakar hospital swasta. Saya makan ubat kuatkan rahim 3 minggu dan ambil cuti dari kerja untuk bed rest 1 minggu, baru pendarahan berhenti. Tiada orang termasuk doktor akan dapat jawab sama ada akan keguguran atau tidak/ bila pendarahan akan berhenti.

Sy bleeding 20hr. pastu baru stop. tp sblum tu sy dh pegi kecemasan. doc dh cek bawah n baby semua ok. so awak bole pegi kecemasan kot cek dulu

Kalau gugur, keluar / jatuh seketul darah beku sebesar penumbuk, kantung, janin. Pergilah hosp check, kdg2 bleeding sbb implementation

trima kasih smua atas saranan..sy dah pergi emerggency.. doc ckp missed misscarriage..sb kantung xjatuh lg.. 2minggu lg repeat scan..

bila kita dah buat buku klinik mengandung tu...doktor selalu pesan keluar darah jak sila terus ke hospital dengan segera...

Pegi je kecemasan. Sy pernah spotting sikit je. Then admit ward lepas tu 2 hari terus bleeding byk miscarriage

Segera ke emergency.. awk xtau anggaran blood loss awk.. dkt sana dorang akn check hb awk ok ke x..

bleeding dan spotting tu boleh jadi ancaman keguguran, memang kena terus ke Emergency /PAC

Gugur. Sakit sakit sgt. Keluar segumpal darah besar dan sarung..sakit xtau nk ckp

terus ke emergency. saya dulu setitik darah pon ke emergency