Berat naik mase pregnent... Sy obesiti dri awl...

Hai smua... Nk tnye sape kt sini ade pengalaman mnum air gula 3 kli dlm tempoh preggy? Wlaupun xde gdm dan darah tinggi... Dktr sy bgtau kmungkinan sy kne mnum air gula kli ke 3...nk dkt2 bersalin... Berat naik 14.5kg spnjg 30 mggu preggy... #seriusnanya #ingintahu

13 Các câu trả lời

berat badan naik secara mdadak. kena pantau. risau ada darah tinggi. sis cuba buat senaman sikit dan buat kerja ringan2. bagi kuar peluh dan bg turun berat badan. pengalaman sy sebelum ni, naik berat badan sebyk 4kg dlm sebulan. nurse/doktor suh pantau bacaan darah tinggi dan cara pemakanan. kebetulan sy mmg ada alat utk cek darah tinggi. x yah pergi kk. minum air gula sekali je. bila dapat tahu naik 4kg.. sy kurangkan mkn, buat senaman ringan2. sy buat kerja rumah ringan2. bacaan darah tinggi d bagi masa 2 minggu. next appointment, darah tinggi ok dan berat badan da ok sebab da turun 2kg. so sy tak perlu minum air gula dah.

9mo trước

Sy buat dh senaman ringan... Buat kje umah bg kluar peluh pn dh... Cume dri segi pemakanan sy kne control...

Saya pun mcm tu, minum smpai 3 kali, sbb waktu buka buku mmg dh obese, brT 80+. sbb sy kuat makan seminggu boleh naik 3/4kg,n fmily pun ad history, mmg minum air gula awal, tapi Alhamdullilah tak sngkut, cuma monitor BP je la sbb duk naik je kan, tapi nk jdi cerita week 35 mcm tu sy muntah drh, rupanya BP naik, trus ke hspital, nsib prgi awal, doc kata nk jdi preekclamsia tu. Lps tu brmula la prgi KK selang sehari cek BP, tapi alhamdullilah normal, tapi last sya cek 39w4d tu, x trun2 trus dorg anta PAC, sbb drh naik, esk tu kema induce, lusa brsalin. hehhe

Sy pun obes tahap 1 since pregnant, 37w ni naik 13kg.. 2x minum air gula, kalau berat naik byk sangat lebih dari sepatutnya memang kena minum air gula. Dari 36w sy dah kurangkan minum air manis.. Walaupun craving tapi nak tak nak kena tahan diri sebab tgn lps bgn tidur cpt rasa cramp. Kaki kalau duduk lama cpt bengkak.. Lps kurangkan tiap minggu naik 500g je. 2x minum alhamdulillah xde sangkut.

9mo trước

Cuba sis kurangkan hat yg ni, Sy sebab craving asyik nak minum air sedap je. Tak beringat. Ni slowly kurangkan. Seminggu sekali la minum kalau rasa nak minum. Semoga yg baik2 utk sis.

kita serupa...sy 95 sblom preggy.. msa preggy naik 20kg..tp xlekat gdm haha smpai bergaduh dgn doctor..dy xpuas hati..repeat lg..pon xde jgk..smpai dy ckp haa awk sembunyi kt mna ni gula2 awk semua ni.. repeat lg minum..hahahha lawak la.. tp sis mmg mcm tu..berat naik lebih pd sepatutnya .doctor buat sbb risau takut ada risiko utk ibu dgn baby nanti..yg pling penting jgn stress2.

9mo trước

Tq sis.. Xstress pun sis... Kne control mkn je skrg ni... Tp kn nk buat mcm mane klau dh lapa... Pdhl bru lps mkn nasi...

saya pun sama doc cakap macam tu saya naik 11kg sepanjang pregnant 33week. bmi saya normal, no gdm no darah tinggi skrng mmg makan asal boleh je takda mood nak makan 😵‍💫 sebab nak jaga berat punya pasal sebab doc takut anak kita kat dalam besar katanya so saya kena check pressure darah dua hari sekali sampai la tarikh appointment 😂😂

9mo trước

kan, tapi takpalah bukan untuk kita je untuk kandungan jugak hadap jela, klau takda monitor blood pressure tu saya selalu pergi farmasi yg terdekat je untuk check, kebanyakkan farmasi semua ada& free je

mngkin berat sis naik lebih dri saranan yg ptut pada stiap minggu kot. sy pon obes dari awal pregnant bmi lbih 40 keatas. stkat ni sy mnum air gula 2 kli je sbbnya kluarga ada kncing mnis. kluarga sis ada yg kncing mnis ka? stkat ni sy tk sngkut gdm pon berat pon naik 2kg je spnjang 36w ni.

9mo trước

Tu r... Rse takot lak kne mnum air gula kli ke 3...start dh ni kawal mkn... Xmkn yg ngarut2 la 😁😁😁

Saya pula buka buku bmi normal Alhamdulillah. Minum air gula skali je masa 25w.. xde gdm. Skrng ni 35w. So far berat naik 14kg dah huhu nasib xde kena suruh repeat air gula, cuma kena suruh kawal makan je 😅

9mo trước

Bmi awk normal ok je sis... Sy bmi 44

sy hampir minum 3 kali masa ank 1st (12w, 28w, 37w) tapi yg kali ke 3 dktr decide xperlu minum sbb dh smpai tempoh blh bsalin. cuma kena pantau berat dan BP sahaja, ulang alik tiap 2 hari.

9mo trước

sy schedule normal tp xde rezeki, poor progress plus dh overdue. now 2nd pregnancy 22w, minum air gula masa 15w ritu result ok. cuma nya berat ni kejap2 naik.

Mcm sy naik 15kg dekat week 32 tapi skrg just pantau bp je sbb nk tengok kite ad tekanan darah rendah tak. Sy xkena repeat air gula kali ke tiga sbb bp maintain

9mo trước

Mnum air gula sdap je... Tp result die tu yg jd takot 😁😁😁

saya 3x minum punca sebab naik 12kg masa preggy nk buat mcm mna suami bg mkn sedap 😅 mmg awal obesiti berat 110 x de gdm mmg x de sejarah sakit semua 😁