Berpantang

Hai senior senior semua. Saya nak tanya, sebenarnya lepas bersalin kita kena berpantang berapa hari ya ? Maksud saya berpantang yang sungguh sungguh macam bertungku, pilis, urut, bengkung. Saya tengah pregnant anak first, belum ada pengalaman lagi. Kalau boleh memang tak nak susahkan mak untuk jaga pantang. Lagipun mak tengah jaga adik saya berpantang sekarang ni. Baru semalam bersalin. Saya nak bersalin lagi tiga bulan. Memang tak sempat dia nak berkejar jaga dua cucu. Plus, rumah parents tak besar bilik tiga je. Adik saya yang bersalin tu memang duduk dengan parents. Takut kalau saya berpantang dekat rumah kampung, adik adik yang lain tak selesa. So, saya decide nak berpantang sendiri hire confinement lady je tapi tak tahu nak guna khidmat dia berapa lama. Mostly 10hari je pakej tu. Minta pendapat ya. Terima kasih

1 Trả lời

Kalau berurut, saya ambik yg 3 hari je. Yg lain saya urus sendiri macam pakai pilis, dan lain2. Yg pakai pilis tu terpulang kita, boleh sampai habis berpantang (40 hari). Macam tu juga bengkung dan bertungku

4y trước

Saya pakai bengkung modern je. Yg cangkuk sendiri