Hb low berpuasa

Hai semua..saya ada anemia..saya dah 33 weeks dan sejak 31 weeks saya xboleh tido malam..lepas sahur je saya boleh tido..sejak2 puasa ni bila check up hb sangat2lah low sampai jadi 10.3..jadi nak tanya..boleh ke kalau saya teruskan berpuasa mcm biasa?slalu kalau puasa baby akan stop kick dri pukul 10 atau 11 pagi..and then start kick balik lepas berbuka..jadi slalunya saya terlepas pandang tentang gerakan baby🥲

14 Các câu trả lời

Saya mmg hb low dari sebelum pregnant. Now dah pregnant pun 10 lebih tang tu jugakk. Mmg tak puasa la sis 😅 diri lama dah start rasa kepala ringan pusing². Bahaya, kalau saya..mmg takkan risiko kan kandungan. Lebih baik jaga. Allah dah bg kemudahan, so I take it as sifat Rahman dan Rahim Allah utk kita yg tak mampu. Nanti dah sihat qadha dgn baik dan bayar fidyah 😊 Skrg saya ttp sahur mcm biasa..tapi tghari confirm buka puasa hari². Ustaz Azhar Idrus kata at least mulakan hari dgn berpuasa. Then tghari saya dah tak mampu saya buka puasa hehe

1y trước

yep betul tu puan..dlm hukum kita semua ( ibu hamil) wajib berpuasa dulu, lepastu kita bukak lah jika ada hal2 yg merisikokan diri / bayi / diri & bayi. puan boleh cuba dengar hukum berpuasa ibu hamil ust Azhar Idrus.. then about hb low, agak merisikokan jika teruskan berpuasa.. dibolehkan berbuka jika puan merasakan keadaan diri makin tak ok bila teruskan berpuasa. sy pulak gdm diet control. doktor sarankan tak puasa since awal2 sy cuba puasa haritu, siang ke petang sebelum berbuka tu sy buat test rendah bacaan gula which means hypo. tp sy tetap ambil sahur everyday then tengahari terus bukak. insyaallah Allah ar Rahman ar Rahim Maha Mengetahui keadaan ibu2 hamil ni.. apa2 pun, dapatkan saranan dan nasihat doktor ye puan about hb low and pergerakan bayi tu kena selalu pantau😙

sy pon hb low.. dari awal puasa sy tak puasa.. awal2 haritu sy mcm nk pitam.. lepastu tak berani nk puasa.. kalau sis rasa baby kurang gerak tu makan la.. kadang kita rasa kuat..baby kat dalam tak tau.. hb low ni mcm2 risiko kat baby.. nurse pon da cakap kalau dlm 2 jam baby tak gerak kene alert.. cuba gerakkan dia dgn makan manis atau sejuk.. ni sis tunggu dari pukul 11 sampai buka puasa.. kalau apa2 jadi nurse dr tak boleh buat apa2 da.. islam ni mudah.. semoga yg terbaik utk kita semua..

sy pun hb low sis. sebab memang ada talasemia trait. tapi saya puasa je selang2. rasa xkuat buka ja puasa. hb low bahaya juga sebab darah kita kan bawa oksigen ke baby kan.. benda simple ja. kalau sis ragu2 x pasti kat baby buka je. nanti2 fidyah n ganti puasa. mcm saya ada hari saya puasa ada hari x. depend kat baby dalam perut. kalau saya puasa dia aktif je menendang, saya puasa sampai habis. ada pkul 3 saya pernah buka puasa sebab x pasti anak x berapa gerak. terus jamah kurma.

Sis beraninya awak , kalau ada prob kesihatan better jangan puasa sebab fikir baby . Kan kick habis pukul 9 malam and nurse saya kata kalau kul 7 masih tak cukup tu kira tak okay tu . Sis awak kena fikir anak awak , saya faham awak nak puasa tapi awak kena fikir anak sama . Saya pun nak puasa tapi fikir baby saya jadi takut lagi lagi anak first , jangan begitu sis . Tolong fikir baby , puasa leh ganti sis tapi baby ? Jaga kesihatan , saya doakan sis dan baby sihat sentiasa ❤️

Awk tak tanya dgn nurse or dr awk ke? smada boleh teruskan puasa or tak? Ni kandungan awk, kmi d sni xdpt nak tau keadaan awk dan baby awk yg sbnrnya. hb low ni pn bukan nya bagus sgt bagi ibu2 mengandung silap2 boleh pitam. Nmpk gerakan baby pn x normal klu gap dia x gerak sampai bgtu lama.. entahlah nak cakap pn bukan sy yg hadapi smua ni, tp klu sy, sy x akan ambil risiko nak teruskan puasa kalau dah nmpk abnormality pada kesihatan ibu dan gerakan baby..

Saya HB low (10) & berpuasa macam puan. saya setiap hari sahur seperti biasa (jangan skip) & minum air secukupnya (> 2litre). waktu tengahari, kalau tak larat baru saya buka puasa. ikut kondisi badan & gerak hati puan pada ketika itu. jangan paksa & jangan buat kerja lasak. kalau baby mengeras/ tak bergerak lama, better buka puasa. out of 21 hari berpuasa, 4kali saya batalkan puasa. selamat berpuasa & enjoy your pregnancy journey ♥️

sya hb low bacaan 9,sekali je cecah 10 tu pun first checkup. Dr saya tak sarankan puasa tapi first week saya puasa jugak,masuk sec week dpt ouasa half day je sbb start pitam seram sejuk,few days ago dah start tak puasa terus sbb tiba2 gastrik even dah sahur makan ikut yg dinasihatkan. Baby gerak aktif,tapi saya tak puasa sbb risaukan diri saya. Awak kena refer pada Dr awak

sya dh msuk 35w keinginnan nak puasa tu bsr, tpi mmndngkn sya jnis cpt hypo, lpr so sya kna mkn. lgi pun sya animia . hb sgt rndh 8.3 huhuhu. tpi alhamdulillah lps ambil dextra@cosmofer naik 10.3. skrng countineu plk maltofer hrp x turun dh hb

... sy tiba2 hb low sejak masuk 3rd trimester ni.. memang tidak d galakkan berpuasa .. walaupun masalah berat badan naik n gdm.. 🥲😅.. tapi hb low mmemang x d suru puasa.. sebab takut nanti kandungan sakit .. .. 🥺

Kalau saya time blm preg 12.5 .. bile preg drop dari 11.9 sampai 35 minggu 11.1 ehh 37 drop 10.9 .. saya mmg tk pose sbb saya ad gastrik time preg 28 minggu seminggu gak duduk wad .. bnyak dokter pesan mkn mknn zat besi