Kadang rasa tak kuat

Hai semua saya nk share sikit. Saya sekarang tengah pregnant anak no 2 sekarang dah 26week and anak sulung saya umur 1 tahun 11 bulan. Nk jadikan cerita anak saya yang sulung masih BF. Saya dah try bagi susu formula memang dia reject dia rasa hujung2 ja bila dah kena lidah dia terus dia tak nak. Saya dah tak tahu nak buat apa kadang saya sampai tak tidur fikir macam mana nk bagi berhenti BF sebab dia tak nak minum susu formula😭.. ada tak tips ke untuk anak nak minum susu formula.

9 Các câu trả lời

hi sis.. ni pengalaman saya.. anak saya sulung mcm tu juga.. saya try byk jenis susu formula.. last2 dia boleh minum maxgrow dutch lady... tapi puting tetap hisap sampai saya lahirkan baby no 2.. baby kedua dh lahir dia minum susu formula n saya sambung bf semula... ni saya pregnant no 3 .. anak sulung n no 2 waiting list for bf... selagi kita boleh kita bg je... ank tetap rapat n sayang dgn kita...

2y trước

jgn sis... nnt susah nak stop... manis pula tu...

Cuba malam2 selalu ckp dgn anak sulung.. dlu pun sy mcm tue mengandung anak num 2 anak frst masih bf.. sy ckp dgn dia selalu nak ada baby lepas nie baby plak nak minum susu.. sy buat mcm tue jugak ke anak num 2 nie .. ambik masa tp alhamdulillah berkesan..

2y trước

ya saya selalu cakap macam Nih. saya pujuk2 dia untuk minum susu still tak berjalan 😂

Cukupkan sampai 2 tahun.. dah sampai 2 tahun.. letak benda pahit dekat nipples… saye dulu buat mcm tu.. setiap kali die minta saye akan letak benda pahit dekat situ.. nnt lama² die x nk dah… selamat mencuba…

2y trước

Tiga² ank saye buat mcm tu.. Alhamdulillah sihat… yg sulung dah 20thn yg kedua 18thn yg ketiga 12 thn ni Alhamdulillah tgh pregnant yg no 4 plak…

susu untuk setahun keatas bukan keperluan utama. untuk peroleh khasiat yang sama dari susu, melalui makanan pun boleh.

2y trước

"bukan keperluan utama", maksudnya: boleh je minum susu sampai umur berapa pun tapi as side dish jela. kalau pemakanan anak awak okay, then takde masalah. cuma jangan lebihkan susu dari makan. kena try & error. cuba beri susu full cream ke, farm fresh yang kids punya tu ke. kalau dia taknak minum direct dari kotak, letak la dalam bottle dia atau open cup.

tukar susu lain. yg cair. sbb ade certain susu die pekat. boleh try bagi morinaga. hrga keras. tpi sama dgn susu bdn.

2y trước

saya try. sebab anak saya memang susu kotak Pon dia tak minum..

Cuba bg uht milk pulak.. Budak bf ni biasa nya mmg tak suka susu formula

2y trước

Dekat kebanyakan Pasaraya ade jual.. Kedai kedai runcit pon ade.. Uht milk ni air susu sedia minum dlm kotak tu.. Beli kotak kecik tu dulu.. Try mna mna brand yg ank minat. Pilih yg full cream.. Ank sy 2 org macam tu.. Bf dan tolak susu formula.. Sekarang anak pon dah 3tahun dan 5tahun.. Bukan keutamaan lg minum susu.. Jd bg sehari 1-2gelas je

Sis boleh beli BUNGA BATAWALI boleh cek dekat GOOGLE untuk putus kan BF

bagi makanan yg bg dia kenyang

Makan okay?

2y trước

Tak makan nasi takpe. Yang penting ada pengambilan karbo. Nasi bukan satu satunya sumber karbo. Ubi, labu, pasta, mihun ni antara contoh karbohidrat.