Baby sembelit

Hai semua. Saya nak tanya normal ke baby dah start makan solid food akan kerap kena sembelit? Sebelum ni baby tak pernah kena sembelit. Last week baru kena sebab baru start makan. Then lepas pergi clinic doctor suggest bagi bubur and susu yang cair2. Lepas saya bagi macam ap yang doctor suggest, baby pun okay. Tapi baru2 ni baby kena sembelit balik. Pening kepala taktau nak buat macam mana lagi. Adakah sebab baby saya kurang minum air masak? Sebab dia tak suka minum air masak#advicepls #firsttimemom #firstbaby

2 Các câu trả lời

ye betul tu..sbb kurang air masak..kalau sembelit, kne minum bnyak air masak bg najis lembut..kalau bby xkuat minum, kene bg makanan yg lembut..mcm yg dokter suggest tu, bubur..sbb tu lepas bg bubur bby dah xsembelit.. yg sy boleh cadangkan, beli kan botol air untuk bby..yg berstraw..senang dia nak sedut..mcm anak sy, sy belikan botol air yg dia suka..kat diy je..dia pilih sendiri..isi air masak..letak dekat dngn dia selalu..nnt dia rase nak minumm je sbb botol dia cantik 😂🤣

2y trước

Anak saya tak reti lagi minum guna straw. Terpaksa bagi minum dalam botol susu or cawan. Tak pun guna sudu. Tapi anak saya susah betul nak suruh minum air masak. Bila bagi je dia keluarkan balik. Huhu