Perut tak sedap

Hai semua, nk tanya mmg minggu ke 6 preggy keatas akan rasa xlalu nk mkn , tgok mknn pun rasa xlalu. Perut tekak semua xlalu mcm masuk angin?

16 Các câu trả lời

Betul. Saya dulu pun macam tu. Nak masak, makan semua tak boleh. Tapi paksa juga makan. Kalau tak boleh nasi, cuba makan buah. Kena try macam-macam jenis makanan untuk tahu yang mana lepas tekak. Buah tu ada beberapa jenis je yang boleh telan dulu. Kena try an error juga. Angin tu normal sis. Dulu saya sapu sikit-sikit je minyak angin kat tekak & leher bagi lega sikit. Jangan sapu banyak tau minyak tu. Takut harmful kat baby sebab minyak ni menyerap dalam kulit.

11mo trước

Betul. Kena banyak try & error and tackle selera sendiri. Saya pun gitu, makan je walaupun tahu lepas tu akan muntah 😭🤣

Betul, saya pun sama hilang selera makan dan perut rasa sebu. Terasa lapar tapi xde daya nak menelan. Hanya mampu bertahan dengan buah-buahan dan roti putih. Hampir dua bulan kemudian baru tekak mula terima nasi dan sup/berkuah tetapi sedikit pedas utk elak mual slps mkn. Dlm proses ni, kena try and error. Sbb kita pun xtahu apa yg mampu kita telan. Enjoy the journey jgn risau lama-kelamaan selera makan tu akan bertambah baik.

Be strong, mummy 💪🏼 tak selera n tak lalu macamana pun tetap kena makan sbb baby perlukan nutriet untuk membesar. Sy morning sickness sampai 5 bulan, n berat turun 6 kilo. Tp kena cari n try semua utk tahu apa yg sesuai dgn tekak. Dah masuk 6 bulan ni Alhamdulillah baru selera skit makan. Harap awk bertabah n cuba yg terbaik utk diri seniri & baby 🩷

Pegi klinik doktor akan bagi ubat gastrik/angin & tahan muntah. Sebelum makan, boleh ambil kedua2 ubat tue. InshaAllah lepas tue boleh makan sikit2. Sy dulu pun mcm tue. Alhamdulillah skrg selera makan okay. Cuma jgn makan mknn pedas sgt. Nnti pedih ulu hati. Makanan mmg kena try & error mane yg kena dgn selera. Jgn stress2 ya.

Samalah sis saya pun. Skrng minggu 12. Still tkde selera makan. Muntah2 tu hari2. Saya paksa makan jugak. Skrng boleh la cuma sayur hijau tkleh masuk lg , kaalu makan mesti muntah. Saya pn risau sbb sayur byk khasiat. Sy byk mkn buah je yg boleh maasuk pun. N mkn supplement. Hrap baby sihat huhu

morning sickness tu awak. setiap mommy xsama pembawakan dia. awak kena paksa juga utk mkn yea. walaupon awak rasa mcm xboleh nk mkn. kalau awak xmkn mcm mana baby nk dpt nutrisi. contoh xley mkn nasi cuba mkn roti ke, bihun ke, mee ke. jnji awak makan. makan sikit2 tapi kerap

saya pun start 7week dah rasa mual setiap hari muntah gosok gigi pun muntah tapi alhamdullilah dh nk masuk 5bulan ni makin bertmbh selera cuma saya tk boleh mkn ayam n telur goreng sbb bila mkn je nk muntah gudluck ok nk tknk kene mkn jugak taw !

klu saya normal lagi² dgn morning sickness. tpi morning sickness saya tk kuat after minum susu c2joy. susu lain saya muntah, after minum susu tu alhamdulillah back to normal boleh mkn tpi bau semua tu normal la fasa ngandung kn🤣

Sy masa 6 week laksa je leh msuk..memasak pun xleh..bau lauk2 smua nk muntah..tgk pun nk muntah..lom msk AG😆dok membeli hari2..tghri...MLM plk tomyam..tu je MKN selama 2 bulan...berat bdn turun...msuk trimester kedua ok ckit da

sy Dari Minggu ke5 Sampai Minggu ke 12 xlalu Makan..paksa Makan kurma ,kismis buah buahan je..berat Turun 4.5kg.xboleh bau semua Jenis minyak angin.. masuk trimester kedua Baru ok sikit Baru Ada selera balik..