Mak mentua suka atur

Hai saja nak share, Saya ni dah lama pendam. tapi kan mak mentua saya selalu atur hal saya dan anak saya. mak mentua saya ni bukan tak bagus, bagus tapi bab mengatur tu saya tak berapa suka. baru baru ni dia paksa saya bg cucu dia minum susu formula, katanya susu badan saya buat anak saya tak kenyang, korang terasa tak kalau mcm tu ? saya terasa sangat. susu badan saya banyak alhamdulillah rezeki anak saya. tapi tetap dia ckp anak saya tak kenyang minum susu saya :) . pastu satu lg. dia suka kacau time tidur anak saya. saya tau tu cucu sulung dia tapi semua nak diatur. saya yang jaga anak saya, hari2 saya dengan anak saya ja. saya tahu rutin tidur mcm mana anak saya. #meluah

14 Các câu trả lời

huwaaa kita lalui bende yg samaaa😩 saya pun ada post sebelum ni pasal mertua. bayangkan mertua nak bagi baby saya 3 bulan makan nestum. katanya utk kasi dia kenyang. siap dah beli nestum dan beli botol yg depan dia ada sudu tu. saya risauuu. mcm mana saya keje nanti anak, mertua yg akan jaga😩😩 rutin tidur anak pun lari bila dgn mertua. katanya “dia taknak tidur, dia nak main”. padahal anak saya dkt tgn dia, mata dah merah, muka kuyu je. balik rumah dia dah overtired. melalak saya nak tidurkan dia. kesian tgk anak saya. dalam hati bercakap dgn anak “mcm mana nanti mama dah naik keje. mama takde nak tidurkan awak dgn cara mama. mama takde nak buat rutin biasa yg kita selalu buat”😞 risau, sedih walaupun yg akan jaga dia adalah nenek dia hm

3t trước

betul. tak habis2 cakap dkt saya “dulu ibu buat gini dkt laki kau, elok je” “dulu laki kau dlm hari lagi ibu dah kasi nestum”. yang saya tak boleh terima, dia suruh suami simpan tali pusat baby lepastu kasi dkt dia. katanya “nanti anak kau sakit, demam tak baik2, tali pusat tu rendam lepastu kasi minum. MACAM DULU IBU BUAT UTK KAU”. ya allah nasib saya keras dgn suami tak kasi bagi tali pusat anak dkt mak dia. saya suruh tanam. suami pulak nak hormat mak, dia dngr je ckp mak dia. tapi saya berkeras dgn dia. ni cucu dia je. bukan anak dia. anak saya. bdk ni ada mak bapak. stress kdg2 gini😮‍💨

sama! mak mertua, makcik husb, kakak sedara husb semua suruh pakai susu formula dgn alasan baby tak kenyang tapi saya keras kepala bagi je susu badan. lepastu suggestkan susu formula yang mahal😑 siap cakap lagi “nanti anak dah 3 bulan dah takde la susu badan tu” saya pekakkan telinga, alhamdulillah anak saya nak masuk 7m dah susu badan masih meriah lagi, saja saya menunjuk depan dia😂 macam macam dia nak aturkan. bab pampers pun sama. nasib baik suami backup saya. kalau mak dia cakap apa apa, dia bangkang terus! dia pernah cakap “anak aku, suka hati aku la” nampak kurang ajar kan tapi terpaksa. kdg tu penat nak melayan😩

anak saya pun cucu sulung, mak mertua banyak pendapat itu ini, tapi saya kuat melawan, haha. kalau larat nak dengar mulut laser saya ni silakan cakap macam2 😂 ada ke tak bagi pakai baby food processor utk masak makanan baby, katanya masak atas dapur lagi bagus macam dia dulu2. lepas tu saya tanya dia, kenapa dia pakai coway ambik air panas, tak jerang air macam dulu2. kenapa panaskan lauk pakai microwave, tak panas atas dapur macam dulu2😂 diam terus 😛 nasib baik husband backup saya, hehe

3t trước

Sis Bagus.. Saya pun jenis menjwab.. Bila senyap.. Dia rasa semua nya di betul😂

Ramai rupanya mcm ni yaaa. saya tktau laa isu susu ni dah hilang kejap. ni bab tidur anak pulak. Kesian budak tu nak tidur. tapi bila ckp susah kanh terasa. Bila kita nak tidurkan anak dia pon sibuk nak tidurkan jugak cucu dia. bila kita bg, ckpnya budak tu taknak tidur. macam mana nak tidur dah sambil dodoi tu dok acan budak tu. stress laaa. nanti mengamuk budak tu saya yang teruk. macam mana yaaa nak tegur tapi taknk bg dia terasa?

Alhamdulillah.. sy dh 3kali mengandung mak mentua sy lansung tak pernah ambik tau hal sy dan anak.. sy bersalin ke berpantang ke lansung tak pernah dtg tgok.. sebab diaorg jenis pilih kasih.. hahaha lega rasa.. apa pun sis kena tabah dan kalau boleh ckp direct je dgn mentua sis tu apa yg sis tak puas hati.. biar dia kecik hati tak apa yg penting sis dgn anak sis bahagia.. kalau jadi apa2 kt anak sis nti confirm sis yg akan dipersalahkan

3t trước

Mertua saya pon masa dalam pantang tk pernah jenguk dkt rumah padahal rumah 15 minit je jarak. Dah hbis pantang baru cakap “cucu tok”. Orang datang melawat semua tnya atok sana dah datang ke belum. Kena tipu jgak la cakap dah datang. Pastu baby baru 2 bulan dah ajak saya p dengar talk bisnes suruh bawak baby sekali🥲 saya dah tk minat tpi lagi kesian dkt baby Nnti meragam mengantuk

I can feel u sister... Mak mertua saya pun memang gitu... Cumanya telinga ni kena pekak je... Mak mertua saya semua benda dia nak atur... Stress tau.. Yang tau je tau rasanya macam mana... Selagi anak kita tu sihat.. Bagi je susu badan tu.. Tak yah serabut kepala.. Yang penting hubungan suami isteri tu kena sentiasa saling sokong menyokong... Itu je..

Saya pun kdg geram dgn MIL sbb benda mcmni. Anak sy baru 2bulan and dia kata dh besar ni boleh bagi air putih sbb cuaca panas. Takut budak tu dehydrated. Saya ckp la tkboleh, dia reply “tgk anak mama semua besar panjang elok je”. Tpi saya bekeras tknk bagi jgk. Gila ke

Sy pun tgh alami benda yang sama. Sy sampai dh tak boleh positif dh. Dgn letih badan nya, tak cukup tidur lg. Sy anggap dorang mmg nk berkepit dgn anak 24 jam. Kalau bg botol lg senang dorang nk amik baby.