perancang keluarga

hai nak tanya lah ada tak mommy kat sini rancang sendiri? boleh bagi tips tak cara rancang sendiri. mcm kaedah kondom kah buang luar kah atau ikut track period waktu subur. #seriusnanya #pleasehelp

12 Các câu trả lời

pakai kondom + buang luar + bukn hri subur & make sure kondom tu utk skli guna sja. sy dan suami teramatlah brhti2 psl isu ni so kmi guna kondom durex extra safe sja sbb tebal. kna hati2 la dan ada org ckp air mazi (cecair jernih) yg kluar dri lelaki sblum kluar air mani tu pun bole buat mngndung sbb ada sperm sikit.. klu lubricant utk kondom pula, sy recommend durex gel ,bukn yg durex KY. hritu pkai KY, 2 kli kondom trcabut tnggl d dlm. nsib trcabut kt hjung2. klu tak, xpsl2 overthinking psl brtmbh anak plus trpksa tebalkan muka p emergency kluarkan kondom😂taubat sy nak pkai ky tu lg. 😂

boleh rancang sendiri. xde masalah. kena double triple protection. awak dan suami sama2 mesti jaga. paling penting suami awak kena memainkan peranan penting. bukan awak sorang je yg jaga. even kalau suami buang luar tp ada terlepas dlm sikit pon boleh hamil. pastikan bersama bukan pada hari subur awak. suami pakai condom (tak semua suami suka pakai time bersama). buang luar.

1y trước

puan bincang dgn suami dan ikut keselesaan masing2..kepuasaan harus dicapai bsama dan bg para ibu yg tkt ank dkt2, kna ada langkah bjaga2..jika betul2 xnk bby tdekat disarankan ambil jenis ubat2an sama ada mkn atau cucuk ikut kesesuaian bdn ibu2.. jika suami bg kerjasama pkai kondom pon blh, blh dptkan sample dkt kk dan try dlu utk ptama kali..ada para suami kurang selesa pakai kondom maka cdngan pertama td harus diambil..jika merancang utk buang luar maka risikonya tetap ada 50-50..jika 'termengandung' dlm rancang buang luar tu, para ibu kena pasrah dan redha sbb alternatif plg selamat adlh cara ubt2an..

Kalau saya merancang sendiri. Alhamdulillah suami sgt bg kerjasama. Pakai condom & buang luar. Dan selalu track waktu subur guna apps flo. Anak baru 8 bulan & czer haritu, jadinya mmg extra careful. Since saya taknak guna perancang yg lain, jadi saya merancang sendiri je. Suami isteri beware & bg kerjasama yg baik👍🏻

1y trước

Kan kan😬 walaupun nurse tak berapa setuju kalau kita merancang sendiri. Time check up lepas bersalin tu, sampai kita terpaksa cakap nak consume pil but in fact, tak consume pun. Sebab bila cakap nak rancang sendiri dia kureng setuju😅 inshaAllah kita yg pilih merancang sendiri, jadinya kita akan berhati-hati tu lebih sebab sedar yg diri ni czer takmau anak jarak terlalu dekat.

sy beranak czer anak first... lpas brsalin cucuk depo 3 kli bdan naik.. lpastu ank umur stahun trus rancang sndri.. awalnya pkai kondom.. tp tah sy xslesa.. xpkai kondom cma buang luaq.. smpai la anak umur 3 tahun.. sy nk tmbah ank.. alhamdulillah skrang mngndung 6 bulan.. anak first umur 4 tahun

sy & suami rancang sendiri buang luar, tp tak menjadi mungkin kebarangkalian ada sperm yg tertinggal walaupun sikit, menyebabkan sy pregnant 3rd baby sekarang. so untuk rancang sendiri pun kena extra careful ya. sy pasni nak guna kaedah lain sebab fobia dah 🤣

sy rancang sendiri. awal2 buang luar lepas tu cuba kondom. alhamdulillah lepas 2nd son 5tahun baru sy dpt 3rd son. pastikan cr condom bkualiti bimbang kondom bocor. dpt 3rd son pun kes kondom bocor.

1y trước

condom apa yg berkualiti ya puan?

rancang sendri nie kne double protection.. jgn gne 1 kaedah je.. sye gne buang luar & trace waktu subur.. ble waktu subur memg kami x bsama.. dluar waktu subur ktorg buang luar..

Saya merancang sendiri. Buang luar, alhamdulilah anak 15 bulan tak terbabas lagi harap berkekalan la sampai dia 3 tahun 🤭

sy rancang sendiri pakai kondom. kalau waktu subur pakai kondom dan pancut luar. kena ada kerjasama. setakat ni berkesan 😁

1y trước

kondom jenis apa ya puan?

1. Kondom 2. Birth control pill Alhamdulillah mngandung balik waktu anak sulung 3y