Jaundice baby

Hai nak tanya baby saya dah 2minggu kuning tak turun2 ,tapi kuning dia hanya dari 9.9-7.9 je .cuma sbb takturun so doc suruh pergi pakar kanak2 untuk ambil sampel darah nak tgk mungkin hati @ buah pinggang problem .sapa2 kat sini ada pengalaman macam ni ? rasa ada apa2 tak takut esok nak bawa anak pergi kesian baby asyik kena cucuk je takut jdi lain je .anak lahir cukup bulan 39 minggu .kita dh risau ni 😔

1 Trả lời

Itu normal procedure sis. Cepat dapat tahu result, boleh cepat mulakan rawatan jika ada sebarang komplikasi. Anak saya ambil sample darah dengan air kencing masa umur sebulan. Alhamdulillah result semua normal. Anak saya prolonged jaundice 2 bulan. Buat masa ni awak just jaga jadual susu je. Susukan baby setiap 1-2 jam. Please jangan culas. Kena alert betul2. Nak turunkan bilirubin hanya melalui sistem pembuangan (kencing/berak) baby. Macam mana nak bagi baby berak/kencing? Through milk feeding baby.

3mo trước

Urutan tu boleh membantu baby untuk poop juga.