mungkin gugur ? upt betul atau tak ?

Hai, nak tanya, 5 hari lepas saya bt pregnancy test, Alhamdulillah positive, 3 kali saya bt utk yakinkan.semua positive wlaupun guna digital upt. semalam saya bleeding, prgi klinik check, scan, kosong, upt negative. Doc kata anggap je period bukan gugur. Boleh ke jadi upt yg saya buat tu tak betul, menipu ? Doc kata in future klau pregnant, bgtau yg saya tak pernah gugur. Boleh ke jadi mcm tu ? Ini kali prtama saya mngandung, Saya stress sgt, ada yg boleh tolong jawab pertanyaan saya ?

mungkin gugur ? upt betul atau tak ?
28 Các câu trả lời

Tu di panggil chemical pregnancy sis. Sy pon penah jd tpi sy kira jee mngndung bile misi tanye sy ckp jee sy upt positif tetibe smnggu lbih turun drh sndiri gi ospital dktor kata dh keguguran. Scan2 mmng kosong dh. Tp dktor tu kira jee . 3kli kegugurn dh.. Pstu kene follow up pakar sbb dh lebih kn.. Aritu siap msok wad untk pantau darah beta hcg. Tp hormon hcg mkin menurun. So dikira ggur. Time msok muncung itik tu pon doktor tu cuci2 dlm tarik mcm isi daging yg keluar. Bru laa lega tkde sakit perot dh.

Time sy tahu sy preggy , 3x sy buat upt utk comfirm then terus g klinik swasta utk comfirmkan sy hamil or x ? Dr comfirmkan , sy hamil 4weeks . Then sy berlaku bleeding setiap hari , ada sehari tu bleeding byk . Sy nk g hospital , Atok sy kata jgn pergi sbb risau kena cuci nti . Then sy g scan , alhamdulillah . Kantung ada tp jantung bby xnmpk lgi . After 2weeks scan lagi ada jantung bby . Bleeding berlaku sbb kita terlalu aktif dan ibu hamil kena banyakkan rehat utk trismester 1 .

4y trước

Bleeding coklat2 bkn merah betul . Kalau awak risau better g scan swasta utk dptkan kepastian .

Hi sis.. saya pun pernah mcmni. Last month, sy cek guna upt clearblue digital pregnant 1-2. Tp masa 5 mggu saya bleeding. Time cek tu Doc scan x nmpk kantung baby cuma lapisan dinding rahim tebal saja. Selepas bleeding saya cek upt negatif. Xtau sy pregnant or x sbb doc ckp kalau miscarriage, upt still positif lepas dua minggu. Cuba try cek darah bets hcg sis.. sy x try cek darah lg sbb da lewat ari tu. apapun smoga semuanya baik2 saja ya.

Pada sye, bukan kata result tu menipu sis. Result mmg betul positive tpi maybe sbb sis chemical pregnancy. Kandungan x menjadi. Mula2 detect mmg positive tpi hormon hcg maybe x meningkat ke mcm mne sye pun xpasti. Then, period dtg mcm biasa. Takpe sis semua yg berlaku ade hikmah. Sye dlu pun kandungan pertama gugur mse 5weeks +. In shaa allah, ade rezeki lain utk sis nnt.

Stahu sy digital upt sgt sensitive..so,usually result dia mmg btul. Hanya pendapat sy,doc ckp bkn gugur anggap period mcm nak menjaga hati sis dri tau hal sbnar..awl pregnancy mmg kita trdedah pada bleeding klau buat kerja berat or any kind stress.apepon,sy doakan moga ada rezeki dan dipermudahkn semuanya utk awk😊 Hugs for you🤗🤗

5y trước

Mcm sye, sye guna upt jenama watson je. Sye try upt sehari sebelum expected period. Naik double line pekat sngat. Alhamdulillah mmg positive pregnant skarang da msuk 8week.

Masa saya 1st time pregnant jadi sama macam sis. Doc scan semua memang dah bersih, tak pregnant. Dan doc suggest untuk anggap period dan saya tak ada rekod keguguran. Lagipun baru kawen, dan usia kandungan tu awal sangat lagi. Alhamdulillah sekarang anak pun dah 5. So, sis jangan stress, InsyaAllah akan ada rezeki lagi

Try guna jenis upt yang berlainan jenama 3@4 yang berbeza so kalau semua positif itu confirm awak pregnant doc kadang main cakap je sebab doc pun manusia juga kalau tuhan kata nak bagi dia akan bagi InshaAllah ada rezeki awak sabar yea doa banyak2 jaga diri baik² jangan lasak tau jangan lupa makan asid folic

Sy pon jd mcm awk.. Tp darah keluar sikit sgt 1hari je.. G scan kat klinik doktor ckp rahim dah kosong dan upt pon negative.. Sabar ye sis.. Kita doa semoga Allah permudahkan urusan kita utk menjadi ibu 1hari nnt.. Sy 6thn dah menanti.. Allah Maha Mengetahui..

5y trước

Hi sis..saya sblm due period saya ada try test upt manual tu..mmg 2 line tp samar..saya repeat sminggu juga hari2 🤣..obses sgt nak mgandung..lepastu kalo ikut kiraan saya spatutnya haid 30/11 tp pagi tu saya cek guna clear blue digital mmg result pregnan 1-2..3/12 tu saya sajala nak pegi scan kan,nak confirmkan..baru 4w4d..tp scan x nmpk apa2 lg,dok pun x nak confirmkan apa2,saya x puas hati saya balik rumah saya cek lg upt guna clear blue digital juga..result pregnan 2-3..saya pegi klinik lain smlm nak scan lagi..sama juga x nmpk apa2,dok suruh buat upt blk,mula2 ngtif..dia declare da ngtif tp smbil2 tu naik 1 line lg..samar..pastu dia repeat balik cek guna upt lain,sama juga..line ke2 samar..skrg sya pun da konfius saya mgandung ka x ni

mcm st taun lepas... pregnant 5weeks..doc scan kantung xde.. sy bgtaw juga doc mybe awal lg..tp dye terus masuk kn sy ke ward..tkot hamil luar rahim.. sy buat ujian darah..kne tggu 48 jam.. hormon HCG makin turun.. Lepas tu sy terus period.. chemical pregnancy..

Sorry nk Tanya sis buat test ni lewat period bape Hari ? Contoh kalau blm lewat period n tarikh nk period tu lagi beberapa Hari ada y kata mmg test ni jd positive sbb kite nk period ... So better test lewat period seminggu atau nk confirmation 2minggu lewat ...

5y trước

sama mcm saya sis... lewat sehari je.. test double line pekat.. 2kali pakai upt kale putih kali ke3 pakai digital clear blue naik 3+ skrg da 15w.. . sbb sis tu nye clear blue digital baru 1-2 kandungan baru lagi..