masalah gadjet

hai mummy2.. ank sy 2 tahun 4 bulan.. n selalu sngat main fon.. boleh share tips x, nk buatkan dia xmaim fon.. sjk ada fon dia jdi xbercakap.. sy tahu sy slah.. sy spoil dia dgn fon.. plezz help

20 Các câu trả lời

anak Sya pon Tgk phone UTK YouTube tapi Tgk cerita Upin Ipin Nusa Omar Hana lagu2 ABC baby shark kira2 Alif ba ta. mcmtu and Sya tak bagi pegang. Sya akan letak dan dia Tgk bila habis dia akan pggil Sya atau bawa phone kepada Sya suru Tekan yg lain. limit time 10mnt pagi 10mnt ptg 10mnt MLM sblm tido kkdg MLM tak Tgk terus tido. selebihnya Sya ajak bermain sambil melukis mengira membaca mengenal haiwan sambil bernyanyi. walaupun dia tak lancar bercakap dia faham dan tau skrg anak Sya 12345. One two three four five. dia pandai dah kira alhamdulillah. pelan2 je bagi mainan yg dia suka buat kiraan. Sya bagi haiwan dia suka haiwan2 & kereta so Sya kira guna haiwan dan kereta kecil2 tu. sekali sekala kita jadi bdk2 balik takpe 😅. slow2 je sis insyaallah mesti boleh.

Boleh Buat Macam2 aktiviti macam pre school sis... Isnin -main lego@block,nursery rhyme,fonik atau buat aktiviti fizikal Selasa-membaca,bercerita,Mengira Rabu-Pretend play,sensory walk,experiment science khamis-puzzle,music &pergerakan,melukis Jumaat-Busy board,zikir,doa hafazan,surah lazim,bermain air@pasir Aktiviti bebas:- 1)Rentas halangan & baling bola dlm bakul 2)Tunnel 3)Stamp tapak tangan 4)Water ballon 5)Lukis batik 6)Experiment science 7)baling bola dalam bakul Cari dkt utube xtvti anak (16Bulan-4tahun.) #Ibu adalah Sekolah Pertama untuk anak. Semoga membantu:-)

Puan jgn pegang fon lgsg depan anak, jgn bagi dia nampak fon, kalau puan dgn suami nk tgk fon kena sorok2 jgn bagi dia nampak. Mula2 dia akan cari, lama2 dia akan lupa, kena tegas dgn anak. Saya dulu pernah jugak anak nk main fon smpi mlm. Last2 saya dgn suami mmg xkan pegang fon depan anak. Bila dia dh besar, ada masa dia akan main fon, bila kita suruh simpan dia akan simpan.

anak saya gitu lah stay dengan saya main hp je walupn baru umur 2thn 2bulan bila letak rumah wan dia kt kg alhamdulilah dah xmain phone dah sekarang sebab wan dia xajar cucu dia tu mengadap hp

assalamualaikum nak tanya...macam mana nak tarik minat anak tuk makan ye?? anak saya xnak makan nasi langsung. macam2 buat snacky guna nasi tapi yg makn sikit shj..risau saya

kaedah Saya...cube hantar ke taska... alhamdulilah..bnyak pengisian taska buat .. alhamdulilah..berkesan..n jauhkan tengok hp Depan anak

anak saya pun mcm tu sampai tak nak tdo sbb nak tgk utube, tp klu sy ada masa sy off tab dia pastu suruh main toys, & main dgn dia. tp kalau ada byk tips bleh share2

mcm anak saya. kuat phone dgn tv .tp lepastu saya tk on tv tk pgg phone .saya bg dia mainan ,buku coloring ,pencil .lengahkan dia ,ubah topic ajak borak

jgn tunjuk phone depan dia, kalau blh bzkan dia dengan aktiviti lain. Like baca buku bersama dia, melukis, main hide and seek or pasir..

patutnye dri baby jgn bgi fon..Nanti dia jdi leka..Belikan permainan yg boleh buat dia leka...Atau pun buku my first book