Boleh ke makan asam ni? Pregnant 7week 4days…

Hai mummy… boleh ke makan asam masin ni? Kuat sgt muntah.. nak hilangkan loya n payau mulut… boleh ke? Currently 7 weeks pregnancy… member cakap xboleh sbb asid nnt buat boleh miscarriage… any opinion?

Boleh ke makan asam ni? Pregnant 7week 4days…
25 Các câu trả lời

𝑆𝑒𝑏𝑎𝑖𝑘𝑁𝑦𝑎 𝑀𝑎𝑘𝑎𝑛 𝐵𝑢𝑎𝑡 𝐿𝑖𝑚𝑎𝑢 𝐴𝑡𝑎𝑢 𝐴𝑛𝑔𝑔𝑢𝑟 𝐻𝑖𝑗𝑎𝑢..𝑆𝑒𝑏𝑎𝑏 𝐾𝑎𝑙𝑎𝑢 𝐷𝑜𝑘𝑡𝑜𝑟 𝑌𝑎𝑛𝑔 𝑃𝑒𝑠𝑎𝑛 𝐷𝑒𝑘𝑎𝑡 𝑠𝑎𝑦𝑎 𝐸𝑙𝑎𝑘𝑘𝑎𝑛 𝑏𝑒𝑛𝑑𝑎 𝑦𝑔 𝑚𝑎𝑠𝑎𝑚 𝑡𝑒𝑟𝑙𝑎𝑙𝑢 𝑘𝑢𝑎𝑡 .. 𝑡𝑎𝑘𝑢𝑡 𝑒𝑓𝑒𝑘 𝑡𝑢𝑚𝑏𝑒𝑠𝑎𝑟𝑎𝑛 𝑏𝑎𝑏𝑦.. 𝑠𝑎𝑦𝑎 𝑃𝑟𝑒𝑛𝑔𝑛𝑎𝑛𝑡 6𝑤𝑒𝑒𝑘𝑠

8mo trước

𝑏𝑜𝑙𝑒ℎ.. 𝑠𝑏𝑏 𝑑𝑖𝑎 𝑎𝑑𝑎 𝑛𝑢𝑡𝑟𝑖𝑠𝑖 𝑣𝑖𝑡𝑎𝑚𝑖𝑛 𝐶 𝑘𝑎𝑙𝑎𝑢 𝑚𝑐𝑚 𝑠𝑖𝑚𝑡𝑜𝑚 𝑡𝑟𝑖𝑠𝑚𝑒𝑡𝑒𝑟 1 .. 𝑠𝑎𝑦𝑎 𝑥𝑔𝑒𝑚𝑎𝑟 𝑏𝑛𝑑𝑎 𝑚𝑎𝑠𝑎𝑚 𝑡𝑝 𝑏𝑛𝑑𝑎 𝑦 𝑝𝑎ℎ𝑖𝑡 𝑑𝑔𝑛 𝑚𝑎𝑛𝑖𝑠

Kte pun mkn asam jenama ni masa 1st trimester buat hilang loya. Lps habis fasa loya x mkn dh. Tp xtau la ada pape effect ke? kte dari mengandung anak pertama dan kedua mkn ni bila loya. Tp xde la habis sepeket. Sebijik dua sehari bila lidah rasa xsedap gitu2 jela. Rasanya xde apa. Baby pertama mmg ada jaundis tp doktor kata sbb dia lahir pramatang plus si ibu berdarah O. xde pulak dgr sbb asam

8mo trước

Ooo… tadi try dlm 5 biji jgk sbb mmg loya truk.. xleh nk keje sbb duk pening loya je

kalau teringin nak makan benda yg masam , better amik benda yg natural mcm mangga masam . mkn asam yg kat kedai2 tu tk elok sgt dear .kalau teringin sgt , amik kuantiti yg sikit oky .. darah boleh kurang . ibu pregnant memerlukan darah yg cukup . take care .

8mo trước

Ooo.. ye ke? Thanks info baru…

Sis kurangkan asam, asam ni gula tinggi sma, kalau sya prgannt hri tu, banyakkan buah fresh, beli la oren masam2 tu ke. Lepas tu sy suka makan delima,buah naga, oren tu. Alhamdullilah Hb cntikk je. no asam2. Tapi suami sya pulak yg kuat asam msa sy prgnant, haha

8mo trước

ouh, tak pe sis, mana sis okey nk makan, tapi time prgnant ni la rasa nk makan makan je, hehe tapi sya alah pulak bnyak, bnyak bnda tak boleh makan, hehe, smpai la bersalin, ada ja x boleh nk trima balik, ni baby nk msuk 4 bln dah, bru bnda nk terima balik😊

klu mcm sy , nk hilangkn rase loyer , sy mkn buah . mcm buah limau oren , apple hijau . buah jambu . tp klu nk mkn asam tu doc ade ckp tk elok sbb ape sy dh lupa . tp klu nk mkn jgk bt rse² tu bole la klu mkn secubit ke atau gigit sikit . tp jgn selalu .

8mo trước

Ooo.. cmtu plak… huhu

Elakkan kalau boleh ya. Ganti benda masam2 ni to something lain. Contoh, buah apple hijau/anggur hijau/air lemon suam/air limau kasturi. Asam yang ni, terlalu tinggi kandungan asid. Kandungan 7weeks still fragile. Jaga baik2 tau ❤️

8mo trước

Alhamdulillah syukur 🤲🏼

Makan je tp jgn berlebihan tp LG Bagus Ganti dgn fresh fruit utk kurangkan Rasa loya tu..sy loya tp klau Makan asam camni Akan buat sy muntah pedih perut..sy Ganti isap limau kasturi sebiji je..dh lega loya..lain org lain cara

8mo trước

Sy try limau jdi pahit rasanya.. huhuhu…

kalau sy makan sbb rasa loya sepanjang msa. makn untuk hilangkan rsa xsedap mlt je. jgn berlebihan. kalau jeruk buah tu mgkin tajam. Klau was² lbh baik cri kudap² yg sesuai untuk kunyah ☺️

8mo trước

Haah.. duk mkn yg mentos sour tu ie… tkut lekat gula plak.. hahahah

Sy trimester 1 hari tu ada jg mkn sikit2 asam mcm ni tp nk sedap tekak lg so mkn mangga dgn jambu batu tiap hari mkn buah nasi lg la X selera bnyk mkn buah dr nasi.. nk kata sbb asam tu boleh miscarrige x sure

8mo trước

Ooo… nnt try cri buah jgk..

sy awal2 preggy HR tu sy MKN,bila saudara sy yg MA kerja hospital bgtau x blh...sy gantikan epal hijau. tp skrg semua benda x blh MKN...hrpkn air kotak laici season f&n je..sbb alahan teruk

8mo trước

a..ahh bahaya tu coke awk... sangkut gula nanti...sy ank sulong lelaki dlu, air susu dan air kelapa je blh. ank no 2 perempuan,semua air sy xleh mnm.ubat pn semua x blh.xtau la sy blh bertahan MCM mn ..tp alhamdulillah overdue,bBy pn besar 4kg...sdgkn sy x blh msuk air pape pn...ni ank ke 4 ni, alhamdulillah air lain x blh semua .just air kotak laici je ni pn sbb dh nk msuk 3bln baru blh mnm laici...sblm ni MMG x blh semua air...sbb tu preggy semua ank sy ulang alik masuk hospital,bnyk kena masuk air..sbb alahan teruk...sy ikut belah mama sy. tp skrg pn sy risau jgk TKT sangkut gula..ye la air kotak laici kn walau less sugar pn sy x percaya ..tetap risau takut sangkut gula...sy doakan sis cepat2 hilang alahan...