hb rendah..

Hai mommy2 semua..sya mh tanya cara pengambilan iron tablet yg btl@berkesan?seblm ni sya amalkan stiap mlm slpas mkn 2jam tp hb ma c menurun..skrg kandungan sya 37w5day.tq semua..

5 Các câu trả lời

sy makan iberet utk naikkn HB.. suka minum dgn air sunquick perisa blckcurrent.. sbb iron tablet mmg kuat penyerapannye kalau makan/minum yg banyak vitamin c.. pastu iron tablet xboleh consume dgn susu ye.. kne jarakkn 2-3jam.. dulu slalu drop HB.. skrg maintain 12++ sbb suka minum dgn air sunquick

5y trước

Air sunquick tu bancuh macam biasa ke.. Letak gula?? Atau tak letak gula?

makan vit bersama jus oren lebih berkesan penyerapan..mkn makanan tggi zat besi cth bayam,ikan yg ada isi hitam,kerang,hati ayam..jgn minum kafein nti zat besi dihalang utk serap..

Jambu batu , buah delima , syr bayam , pati delima/kurma , ubt ambil dgn air frsh oren

Minum fresh oren juice or sunqck juice..saya hari2 minum hb maintain je11 ke atas

Tq..mula esk sya cuba amalkan.