Pantang

Hai mommy sklian.. Sye dah 25ari berpantang. Soalan sye bile Sye blh start mkn tlur atau pun kne tggu habis pantang bru blh mkn.? Sje nk berubah menu mknan.. #mntapendapat

33 Các câu trả lời

Kata org klu berjahit bwah jgn mkn telur takut bernanah nti atau gatal..klu sya mmg ikan goreng dgn tumis sawi je lah mkn smp 44 hari..terpaksa bkorban dulu tekak ni sebab nak baik cepat..tgok lah serasi ke tak dgn badan ..org ni kan tak sama..mcm mak dulu2 bsalin kat kg tak gi spital tak koyak tak jahit selama 40 hari mak mkn telur..

5y trước

Okay2.. Boleh lah cuba nanti☺

bkn nak takutkan sis tp sy mkn telur yg hosp bagi lepas bersalin sbb sy stay ward lepas bersalin baby jaundice, luka jahitan sy bernanah dan benang tertetas, terpaksa on antibiotic seminggu then jahit balik, dah la sy first baby.. tp ikut badan juga, kalau was2 biar luka sembuh dulu, byk lagi sumber protein lain☺️

Saya bersalin jam 12.25 tengah malam di hosp. Esoknya breakfast bihun goreng campur telur. Ok je luka kawasan perineum saya. Sampaikan saya tanya nurse ok ke makan telur. Nurse bagitau ok je sebab telur ada kandungan protein utk cepat sembuhkan luka. Yg penting jaga kebersihan kawasan jahitan. Kalau ada alergik elakkan makan la

5y trước

Btl..telur milkbooster jgk

Mkn sikit.. Klo ada yg masak campur telor cuba mkn..klo ok baru cuba yg sebiji masak tu.. Klo yg campur pon xboleh.. Baik jgn..tp klo yg campur ok boleh mkn boleh terus kn yg lain.. Sy dulu pon mcm tu age sy sczer age kn jg.. Tp dokter ckp klo mkn ok terus ln klo xboleh stop..

Sy berpntang makan ikan goreng dgn sayur sawi ja. Smpai 44 hari. Pikir2. Masa mngandung makan sedap dh. Hehe. Nih 44 hari ja. Set cm tu ja. Sy jenis takut sikit. Takut tempat luka jady bukan2.. Sesetengah org boleh jaa makan ayam ap smua. Bergantung bdan masing2.

Ikut badan sis. Mkn skit dlu utk test gtal ke x. Klau gtal lpas tu jgn mkn. Ni cra sy brpntang cra ma sy utk mknan yg was2 nk mkn tkut gtal. Sy boleh mkn wktu brpntang. Buat tlur mata pair dgn ikan blis goreng berlada...fuhhh.. 😍

Bergantung pada ketahanan badan. Sebetulnya telur mmg bagus utk ibu selepas bersalin, sbb tu kalau tgk hospital swasta menu ibu lepas bersalin dia siap bg telur mata tu.. Tp tula kalau rasa was2 tunggu habis pantang.

Ikut pantang cara mak saya,mkn xkesah sgt. Elak yg berangin,pedas sbb kita nak bf. Btl2 yg kena pantang adalah pegerakan, elak buat keje rmh. Saya dlm 40hr pegi vacuum bilik, trs bleeding blk. Nsb baik xbentan.

Telur tu boleh dimakan sebenarnya cuma ada certain mommy bila makan luka jahitannya belum sembuh dan gatal2 terjadi tgk atas luka masing2. Macam saya selepas 30hari pantang saya makan telur so far ok ☺️

depends kt kita jgk sis , smggu dlm pntang ,mak msk nsi goreng ada teloq ,sy pulak t'lupa p mkn ,alhamdulillah xdak naik gatai2 ka apa ,klau bdn sis bole trima ,sis bole ja mkn