baby pramatang, tak ckup berat badan

Hai mommy semua..sya nak bertanya, sya baru saja melahirkan bby Pra matang, skarang bby masih di nusery, doctor masih tahan baby sebab berat badan tak cukup, sekarang berat badan baby baru 1.6kg... agak2 brapa lama dia akan ada disitu..sebab doktor bagitau kalau berat 1.8kg baru boleh keluar....ada tak mommy2 smua pengalaman sama macam sya...rasa lama lagi tak bby dekat nusery tu ...

2 Các câu trả lời

Sis kena rajin susukn bby..bg berat bby naik cpt.. biasa doc akn target sehari mesti naik 30g tuk berat bby kne naikkn..ke 20g cmtula.bila berat naik 1.8kg bby dh blh discharge dh...mcm ank sy ritu lahir 34mggu berat 2.1kg lepas tu drop turun jd 1.9 n kena tahan nicu 17hri..mommies kena rajin borak dgn bby bg dia kata2 smgt...kena rajin bg susu stiap sejam....in shaa Allah akn cpt berat dia naik dgn ada satu teknik doc pakar ajar skin to skin kangaroo care mcm dlm pic tu amalkn stiap hri prlu 6jam buat teknik trsebut utk parent child bonding.. nti bby akn rs selamat dan brsemngt sbb tahu mak ea slalu ada dgn dia ..good for bby premie 😉✌

5y trước

Oh ank dlm inkubator ke? Ingt dkt dlm bby cot.. xpe jnji sis ulang ank hari2 tgk dia..lm2 nti dia akn kuar dr inkubator tu nti..sbb msih dlm pantauan kan? Mcm ank sy ritu pn dia on oksigen n minum guna tiub.. tp kita kne pump susu siap2 bg dkt nurse as stok tuk bby..sbb susu yg trbaik adalah susu ibu..boleh build antibodi cpt tuk bby...mcm sy ritu pn awl2 ms ank msih on oksigen+ tiub sy ulang alik tgk bby dkt nicu..dr pg smpai mlm.slalu bsik dkt ank kalimah2 Allah.. zikir..dan kata2 smgt..nti bila bby dh kluar dr inkubator dia akn bwk ke next step plak... Dia pantau ms bby dlm bby cott kmdian nti bila ada katil kosg mommy pn blh admit skali dgn bby dkt nicu tuk jg bby n bljr cmne nk jg bby prem dgn feed bby... Jnji mommy kuat smgt..in shaa Allah bby pn akn kuat smgt... Xpe nti bby dh ok..sis blh buat mcm sy katakn tu k... Sbb dlu sy dkt nicu doc ajar cmtu 😉✌dgn cara cmne nk jg temprature bby bile kuar dr nicu... Mg d pmudahkn segalanya..aamiin

Ok sis..terima kasih atas tunjuk ajar ....semoga dipermudahkan semua nya..amin...skali lagi terima kasih ya ...❤

5y trước

Sm2 kasih..jg dri bebaik ea 😘✌